Науковці США розробили алгоритм передбачення сваволі поліцейських

Дослідники з команди Білого Дому, що називається Police Data Initiative ("Ініціатива з даних щодо поліції") розробили алгоритм, який може передбачити сваволю поліцейських щодо цивільних осіб.

Цей алгоритм передбачає все: від неввічливої зупинки авто до фатальної стрілянини.

Що найважливіше - система дозволяє розробити превентивні заходи всередині самої поліції, щоб такого зловживання уникати.

Ідеться про систему всередині поліції, яка стежить за поведінкою кожного конкретного поліцейського, щоб передбачити потенційні проблеми з його поведінкою. Начальство може вчасно послати потенційних поліцейських-порушників до психолога тощо.

Дослідники - це група, що працює в Університеті Чикаго. Різні люди спеціалізуються на статистиці, програмуванні, економіці тощо. Для створення алгоритму опрацьовано велику базу даних щодо поведінки поліцейських за ціле останнє десятиліття.

Головний чинник, за яким можна передбачити зловживання з боку конкретного поліцейського - це його особиста історія.

Коп, який поводився грубо раніше - поводитиметься грубо й надалі.

Ідея використання математичних моделей для передбачення зловживань - не нова, але раніше натикалася на спротив професійних спілок самої поліції. Втім, після випадків невиправданої стрілянини з боку окремих поліцейських, поліція підпала під ретельніші розслідування.

Втім, математичне передбачення зловживань стикається з моральним питанням: чи може комп'ютерний алгоритм урахувати всі обставини поведінки живої людини?

Попередні розробки - деякі з них створювались іще років 20 тому - було закрито через політичний тиск.

Нинішня система, втім, працює не через "залякування поліцейських загрозою звільнення", а через "профілактику порушень". Крім урахування попередніх скарг на поліцейського - група Чиказького університету працювала з поліцейськими, які розповідали про найбільш стресові ситуації, з якими вони стикаються.

Зокрема, слід звертати особливу увагу на поліцейських, які в попередні зміни мали справу з випадками самогубства чи сімейного насильства.

Відповідно, начальство може приймати заходи щодо поліцейських - від переведення їх тимчасово на менш стресову роботу до консультації психологів.

Система поки що у пілотній стадії, однак кілька департаментів у США вже взяли її в користування. Чим точнішими виявлятимуться прогнози алгоритму, а також поради щодо профілактики - тим більше нею користуватимуться.

Повна стаття в оригіналі:

We Now Have Algorithms To Predict Police Misconduct

дані поліція сша реформи інформація

Знак гривні
Знак гривні