ООН: люди на Донбасі продовжують гинути, з 15 лютого до 1 березня загинула 21 людина. Загальна кількість жертв - 9,2 тисячі, 3 мільйони людей перебувають у зоні конфлікту

Моніторингова місія Організації Об'єднаних Націй із дотримання прав людини в Україні заявляє про 9 167 загиблих під час конфлікту на сході України. Про це повідомила голова місії Фіона Фрейзер під час оприлюднення доповіді, - пише Радіо Свобода.

За її словами, від середини квітня 2014 року до 15 лютого 2016 року на Донбасі поранені 21 тисяча 44 людини. Фрейзер наголосила, що люди на Донбасі продовжують гинути – з 15 лютого до 1 березня експерти місії зареєстрували 21 загиблого.

Підтримувані Росією бойовики проводять військові навчання поблизу Донецька (ілюстраційне фото). Джерело: Радіо Свобода

Крім того, за даними ООН, у зоні конфлікту на сході України проживає близько трьох мільйонів людей: 2,7 мільйона – у районах, підконтрольних підтримуваним Росією бойовикам і 200 тисяч – поблизу лінії зіткнення, підконтрольної Україні.

Як йдеться в звіті ООН, незважаючи на зниження числа жертв конфлікту в останні місяці, конфлікт серйозно впливає на щоденне життя цивільних, зокрема тих, що живуть на територіях, підконтрольних незаконним збройним формуванням.

«Існує страшне відчуття фізичної, політичної, соціальної й економічної ізоляції і занедбаності серед величезної кількості людей – понад трьох мільйонів загалом – які борються за виживання в зоні конфлікту. Вони гостро потребують більшого захисту і підтримки», – заявив верховний комісар ООН з прав людини Зейд Раад Аль-Хусейн.

В ООН також вказують на хитке дотримання перемир’я на сході України через повідомлення про порушення режиму припинення вогню, невибіркові обстріли і замінованість територій.

За словами верховного комісара ООН з прав людини, реалізація Мінських угод «є єдиною життєздатною стратегією для досягнення мирного врегулювання в деяких районах східної частини України, контрольованих збройними групами, що, в свою чергу, є ключовим для вирішення кризи з правами людини в Україні».

«Це включає в себе відновлення ефективного контролю з боку уряду України за кордоном із Росією і виведення іноземних бойовиків, найманців і військової техніки», – сказав представник ООН.

Бойові дії на Донбасі тривають від квітня 2014 року. Тоді влада України оголосила проведення антитерористичної операції на частині територій Донецької і Луганської областей. Низка населених пунктів Донбасу, зокрема Донецьк і Луганськ, окуповані підтримуваними Росією бойовиками.

донеччина кримінал оон АТО луганщина жертви

Знак гривні
Знак гривні