1 загинув, 2 не знайдено. Реконструкцією без дозволу займався міністр Азарова, якого вчасно не посадили

Рятувальники обваленого будинку на Хмельницького дістають загиблого. Доля 2 людей – невідома.

Будинок на вул. Богдана Хмельницького, 12-14, у якому 25 лютого обвалилося кілька поверхів, перебуває на балансі Об’єднання співвласників багатоквартирного будинку «Богдана Хмельницького, 12-14». Розшуками співвласників зайнялися Наші Гроші

ОСББ «Богдана Хмельницького, 12-14» було зареєстроване влітку 2013 року. Як повідомила юрист ОСББ Людмила Шурпо, ОСББ взяло на баланс будинок у травні 2015 року і «співвласники вживають необхідних заходів для відновлення будинку».

При цьому назвати членів цього ОСББ Шурпо відмовилася, вказавши лише, що їх 13 осіб. За даними журналістів, до складу ОСББ входить Ірина Бойко, дружина міністра навколишнього середовища в уряді Азарова Віктора Бойка.

Ірина Бойко керує рестораном на першому поверсі вказаного будинку. Також вона до 2013 року була засновником ТОВ «Геоінвест».

Ця фірма у 2004 році стала інвестором будинку на вул. Богдана Хмельницького, 12-14, який був визнаний аварійним. За договором, фірма мала вирішити питання відселення трьох родин, які станом на 2004 рік ще проживали в ньому, і після реконструкції вони мали отримати у власність 4,7 тис. кв м цієї будівлі.

Понад 10 років ніякі роботи не проводилися. Після анексії Криму і війни на Донбасі Самооборона Майдану поселила у будинку на вул. Богдана Хмельницького переселенців зі Сходу. Однак влітку минулого року їх виселили невідомі, після чого там почалися будівельні роботи, дозвіл на які не видавалися.

При цьому відомо, що «Геоінвест» продав частину приміщень фірмам «Геомедсервіс» та «БТБ Сорго».

Будинок на вул. Богадана Хмельницького, 12- 14 був побудований у 1884 році. Це маєток купчихи Вольфсон. У 1984 році будинок був визнаним непридатним для проживання, з нього виселили більшість мешканців.
Від «Наших грошей»:

ОСББ «Богдана Хмельницького, 12-14» має спільний телефон із ТОВ «Геоспецінвест», засновником і директором якого є Ірина Миколаївна Бойко.

Нинішнім засновником ТОВ «Геоінвест» є киянин Юрій Вікторович Шевченко, який у 2013-2014 роках був керівником ОСББ «Богдана Хмельницького, 12-14».

У 2013 році заступник прокурора міста Києва намагався повернути будівлю місту, однак отримав відмову через пропуск позовної давності.

При цьому суд визнав, що будинок на вул. Б. Хмельницького, 12-14 вибув з комунальної власності незаконно. Зокрема, було встановлено, що Шевченківська районна у м. Києві держадміністрація у 2003 році уклала з ТОВ «Геоінвест» договір про інвестування реконструкції будинку без розпорядження КМДА, яке було прийняте лише через рік після укладання договору, у 2004 році.

Також суд визнав порушенням надання фірмі права на викуп квартир у будинку, які у подальшому були перепродані фірмам «Геомедсервіс», «БТБ Сорго», «Фонд досліджень та розвитку» і компанія «Ранокіо Лімітед».
У 2008-2009 рр. засновником «Геомедсервісу» був Віктор Бойко. Нинішнім засновником фірми є ТОВ «Альянсюстиція», засновником і директором якого є Вікторія Ковбасинська. Директором «Геомедсервісу» з літа минулого року є Кирильчук Петро Іванович, який також очолює ОСББ «Богдана Хмельницького, 12-14».

«Геомедсервіс» у 2007 році був засновником фірми «БТБ Сорго». Нинішнім засновником «БТБ Сорго» є ТОВ «Кийконсалтингаудит», засновником і директором якого є Марина Коваленко, дочка Віктора Бойка.

ТОВ «Фонд досліджень та розвитку» донедавна контролював екс-депутат Севастопольської міськради від Партії регіонів Євген Казьмін. Зараз засновником фірми значиться киянин Олексій Ляшов.

Віктор Бойко у 2002-2006 рр. був народним депутатом від Блоку Литвина; у 2009-2010 рр. – заступником міністра АПК; у березні-липні 2010 р. – міністром охорони навколишнього природного середовища; у 2010-2015 рр. – депутатом Київської облради.

Крім того, у 2005 році Бойко очолював Держкомітет України з державного матеріального резерву. Він був звільнений з цієї посади після порушення карної справи за закупівлю дизпалива, яке коштувало бюджету зайвих 20 млн грн.

корупція бойко аварія київ будівництво

Знак гривні
Знак гривні