Якщо поліцейський, що стріляв по BMW, репресував Майдан - звільнити його слід саме за це

Не слід змішувати дві різні події.

Якщо інформація про участь поліцейського Сергія Олійника в репресіях проти автомайданівця у часи Революції Гідності підтвердиться, "ми будемо вимагати його звільнення з лав НПУ та відповідного покарання за фальсифікацію кримінальної справи проти Дениса Сергієнка", - сказано в заяві Автомайдану.

Заява:

1. Те, про що ми НЕОДНОРАЗОВО заявляли після Майдану, коли постало питання про люстрацію працівників МВС, сьогодні вчергове спливло на поверхню, цього разу вже в ситуації з патрульним поліції Сергієм Олійником і з відповідними наслідками: керівництво МВС, яке весь цей час очолює Арсен Аваков, після майданівських подій всіляко саботувало оприлюднення інформації щодо працівників міліції, які були задіяні в репресіях проти активістів.

Вже півтора роки ми не можемо отримати інформацію зі звичайним, систематизованим переліком відповідних осіб. Це ЕЛЕМЕНТАРНО зробити! Адже всі ці міліціонери складали відповідні документи, що підлягали обліку, але досі за весь цей час подібної бази даних створено не було! Десятки звернень наших юристів, особисті зустрічі, звіти на комітетах у ВРУ, але в результаті ми завжди чули лише безліч порожніх обіцянок.

Зрештою подібна практично злочинна бездіяльність керівництва МВС призвела до того, що до лав патрульної поліції отримали можливість вступити екс-мєнти, які в тому числі були задіяні в репресіях проти активістів Майдану.

2. Постає також логічне питання і до працівників прокуратури, які у свою чергу мали доступ до подібних списків, але за весь час після Майдану так і не спромоглися провести розслідування та винести хоча б підозри подібним потенційним кандидатам до лав Національної поліції, але в той же час надзвичайно швидко провели "розслідування" погоні копів за автомобілем BMW в ніч на 7 лютого, в результаті якої патрульний поліції Сергій Олійник смертельно поранив з вогнепальної зброї пасажира авто. Якась занадто дивна висока швидкість "роботи" прокуратури по цій справі та практично абсолютна бездіяльність у справах Майдану.

3. У той же час ми наголошуємо, що на даний момент є безліч сил, які зацікавлені в дискредитації реформи Національної поліції в принципі і використовують будь-які можливості, щоб подібними скандалами заплямувати одну з небагатьох успішних реформ, яка за весь час після Майдану відбувається в Україні.

Але ми також і чітко усвідомлюємо, що ця реформа теж недосконала і щоб довіра зі сторони суспільства до поліцейських залишалася на високому рівні, процес відбору кандидатів до нової структури, а також очищення від тих, що її дискредитують, будучи вже в лавах Національної поліції, повинен постійно удосконалюватися і ми про це завжди відкрито говорили і будемо говорити. І якраз одна з головних проблем під час набору до лав патрульної поліції і полягала в тому, що члени комісій не мали достатньо інформації від відділу кадрів про минуле кандидатів, коли вони перебували ще на службі в міліції.

Тому в разі, якщо інформація про участь поліцейського Сергія Олійника в репресіях проти автомайданівця у часи Революції Гідності підтвердиться, ми будемо вимагати його звільнення з лав НПУ та відповідного покарання за фальсифікацію кримінальної справи проти Дениса Сергієнка.

4. Також вчергове наголошуємо, що ситуація, коли в результаті переслідування патрульними поліції автомобіля BMW у ніч на 7-е лютого 2016 р. загинув пасажир авто, має бути розслідувана об'єктивно та без різноманітних політичних інтриг. Тому що занадто велику ціну заплатив український народ за те, щоб правоохоронні органи нарешті стали дійсно незалежними від політичної ситуації в державі і на прикладі реформи патрульної поліції ми бачимо перші позитивні результати у цьому напрямі.

5. Вимагаємо, щоб патрульний поліції Сергій Олійник підписав угоду зі слідством та надав свідчення щодо своїх тодішніх керівників, які давали йому злочинну вказівку фальсифікувати кримінальну справу проти активіста Автомайдану Дениса Сергієнка та працівників прокуратури, що також були задіяні по цій справі!

ДТП автомайдан поліція скнадал олійник київ

Знак гривні
Знак гривні