Рада попередньо ухвалила зміни до Конституції щодо правосуддя

Верховна Рада у першому читанні підтримала зміни до Конституції щодо правосуддя.

За відповідне рішення (законопроект 3524 проголосували 244 депутати.

Виступаючи перед голосуванням з трибуни парламенту, голова профільного комітету Руслан Князевич нагадав, що Конституційний суд схвалив ці зміни більшістю голосів – два судді проголосували проти, один утримався.

Також він заявив, що переатестація суддів почнеться 17 лютого з близько ста суддів, у яких закінчується випробувальний 5-річний термін.

На думку Князевича, до кінця року повинна закінчитися переатестація суддів вищих судів України.

Більшість представників фракцій, виступаючи під час дискусії перед голосуванням, заявляли, що підтримують суддівську реформу, але висловлювали стурбованість через те, що президент протягом перехідного періоду (двох років) зберігатиме вплив на суди. Тому вони висловлювали готовність підтримати закон у першому читанні з наступним доопрацюванням.

Голосування у цілому за цей закон може відбутися лише на наступній сесії. Вона розпочнеться уже у вівторок після 16 години.

Для прийняття змін до Конституції у цілому необхідно 300 голосів.
Законопроект містить норми про ліквідацію суддівської недоторканності, автоматичну відставку судді у випадку непроходження переатестації, також значно збільшується прозорість в підборі суддівських кадрів і значно підвищується відповідальність суддів за винесення неправосудних рішень.

26 січня президент Петро Порошенко вніс доопрацьований варіант законопроекту, який залишає за парламентом право висловлювати недовіру генпрокурору і відправляти його у відставку. У попередній версії документа вже схваленої КС парламент цього права позбавлявся.

Як відомо, у понеділок КС схвалив ці зміни до Конституції.

За матеріалами УП та Громадського

конституція прокуратура реформи суд

Знак гривні
Знак гривні