Що насправді сталось із санкціями Азарова, Арбузова і Клюєва

Зняття санкцій щодо М. Азарова, О. Азарова, С. Клюєва, С. Арбузова, Е. Ставицького за рішенням суду в Люксембургу стосується лише санкцій, які діяли з березня 2014 до березня 2015 року, - пояснює голова ГО "Центр протидії корупції" Дарія Каленюк.

Правда, в ГПУ було відомо ще півтора року тому про проблему з санкціями ЄС проти високопосадовців екс-режиму. В березні 2014 року Рада ЄС своїм рішенням наклала санкції на 18 осіб на підставі листа пана Махніцького, який повідомляв що ГПУ розслідує справи в яких ці особи фігурують як такі, що розкрадали державне майно у великих масштабах.

Згодом в ЄС почали вимагати деталей цих проваджень і з жахом усвідомили, що по деяким особам навіть проваджень не було на час написання листа. ЄС усвідомив небезпеку оскарження санкцій через суд і змінив стратегію - почав вимагати від ГПУ розслідування економічних злочинів і підтвердження, що особи мають повідомлення про підозру. В березні 2015 року ЄС саме ці підтвердження використав як нову підставу для оголошення санкцій. З Портнова, Олексія Азарова, Калініна та Якименко санкції були зняті ще рік тому, бо економічні справи по ним або не велися, або були заслабкі.

Саме зараз в ЄС триває внутрішнє обговорення, чи продовжувати санкції, які вже були накладені в 2015 році. В березні вже за місяць ми знатимемо рішення, але, якщо Генеральна прокуратура не схаменеться, воно буде плачевним для нас і переможним для Януковичів. В ЄС ГПУ вже не сприймають, як серйозного надійного партнера, а бояться, що брехня з ГПУ змусить ЄС ще відшкодовувати шкоду Януковичам.

Санкції в березні 2016 року будуть продовжені лише щодо тих осіб, стосовно яких є серйозний прогрес у розслідуванні, зокрема, обвинувальні акти, передані в суд (поки що це тільки справа по Богатирьовій та В. Януковичу за нашою інформацією). Якщо, наприклад, щодо Сергія Клюєва немає навіть подання Генерального прокурора в парламенті про затримання та арешт, то, цей пан буде першим на виліт. Іванющенко також під великим питанням, хоча в нього за кордоном арештовано близько 200 мільйонів доларів.

РІшення про продовження санкцій буде приймати Рада ЄС, як складається з лідерів 28 країн членів. І голосувати треба одноголосно. Навіть одна країна може заблокувати продовження санкції.

Арбузов клюєв санкції азаров суд Європа

Знак гривні
Знак гривні