Чому гривня знову падає?

Наприкінці першого після свят робочого тижня НБУ знизив офіційний курс гривні до найнижчого рівня від березня минулого року. На початку нового тижня, впродовж якого у Києві має відновити роботу місія МВФ, гривня продовжила падіння.

На 16 січня Національний банк встановив офіційний курс, який був одразу на 23 копійки нижчим за попередній день, і курс гривні "перевалив" за позначку у 24 грн/дол. Встановлений НБУ новий офіційний курс у 24,18 грн/дол також перевищив курс у 24,1 грн/дол., на якому розрахований бюджет на 2016 рік.

У понеділок 18 січня НБУ знищив офіційний курс гривні ще на 20 копійок - до 24,38 гривень за долар. На готівковому рівні долари продаються за понад 26,5 гривень.

Голова НБУ Валерія Гонтарева, виступаючи з лекцією "Як подолати ідеальний шторм і реформувати фінансову систему: погляд з НБУ",
заявила, що ситуація в економіці, і зокрема, на валютному ринку, була би кращою, якби українські ЗМІ не були схильні розбурхувати панічні настрої, оприлюднюючи неправдиву інформацію.

"Вона створює паніку на ринку. Ми з вами половину нашої кризи пройшли б набагато легше, якщо б, скажімо, панічні настрої постійно не підігрівалися", - заявила голова НБУ, звинувативши журналістів у "продажності".

"Проблема нашої країни, напевно, більше в тому, що дуже багато засобів масової інформації знаходиться в руках олігархічного клану. Тому дуже часто, не хочу образити присутню тут пресу, але я називаю це вільна продажна преса. І це дуже страшно. Якщо ми робимо демоно.., демоно.., деолігархізацію, я ніколи не могла вимовити це слово, демонополізацію всього ринку, деолірхізацію всіх наших економічних секторів, то я думаю, сектор мас-медіа, так, повинен одним з перших, мабуть, потрапляти туди ", - заявила голова НБУ.

В очікуванні МВФ

Хоча до історичного мінімуму, встановленого гривнею наприкінці лютого 2015 року, коли долар коштував понад 30 грн, ще далеко, востаннє так низько, як нині, гривня "падала" на початку березня 2015 року, коли Київ чекав на поновлення програми із МВФ.

Нинішнє падіння гривні відбувається також напередодні початку візиту технічної місії фонду, яка має оцінити якість бюджету на 2016 рік, який український парламент ухвалив в ніч проти 25 грудня минулого року. Як заявляла раніше міністр фінансів Наталія Яресько, експерти МВФ мають також оцінити зміни до податкового законодавства, ухваленого за кілька годин до голосування за бюджет.

Саме суперечки довкола податкової реформи та запізнення із ухваленням бюджету на 2016 рік стали одними із головних причин того, чому Київ не отримав один із трьох запланованих ще на 2015 рік траншів із кредиту МВФ за програмою розширеного фінансування.

Остання місія МВФ, що перебувала у Києві наприкінці листопада 2015 року, поїхала із заявою про те, що пришвидшення економічних реформ та розробка бюджету, який відповідав би умовам програми розширеного фінансування є критично важливими для України.

Після кількох місяців суперечок щодо переваг і недоліків урядового та парламентського проектів, депутати вирішили перенести реформу на наступний рік, а бюджет ухвалювати на старій податковій базі "із деякими змінами".

Тоді ж міністр фінансів заявила, що не певна, що МВФ схвалить усі зміни. Водночас голова НБУ Валерія Гонтарева припускала, що МВФ може виділити наступну порцію кредиту вже до кінця січня 2016 року.

Гонтарева та Яресько чекають траншу МВФ

Втім, у своїх попередніх заявах голова НБУ припускала отримання чергового траншу від МВФ ще у жовтні, а потім у грудні 2015 року, зауважуючи, що це дозволить збільшити валютні резерви країни до 15 млрд дол. Натомість минулий рік Україна завершила із резервами у 13,3 млрд дол.

Передбачається також, що президент Петро Порошенко зустрінеться із керівництвом МВФ під час Всесвітнього економічного форуму у Давосі 20-22 січня.

За програмою розширеного фінансування, схваленою МВФ у березні минулого року, Київ вже отримав 6,7 млрд дол., аби покрити нестачу коштів за умов скорочення економіки та конфлікту на сході країни. Кошти надійшли двома траншами у 5 млрд дол. та 1,7 млрд дол. навесні та влітку 2015. Неотриманий транш так само мав би становити 1,7 млрд дол.

За умов фактичної відсутності іноземних інвестицій та скорочення надходжень від експорту через падіння економіки та низькі ціни на сировину, кошти МВФ залишаються одним із головних джерел припливу валюти в Україну. А відтак, їх відсутність постійно тисне на курс гривні.
Наприкінці минулого року міністр фінансів заявляла, що "МВФ потрібен Україні, і без нього ми зараз не можемо забезпечити стабільність нашої економіки, нашої національної валюти, не можемо підтримувати і зменшувати рівень інфляції".

Експерти, опитані ВВС Україна наприкінці минулого року, висловлювали припущення, що дотримати зафіксований у бюджеті курс у 24,1 грн/дол. буде надзвичайно важко без кардинальних змін в економіці.

Утім, згідно із оприлюдненим Economist "індексом біг-маку", долар мав би коштувати 7,3 гривні. Індекс розраховується на основі паритету купівельної спроможності, орієнтиром для якого є вартість бургера у США. Відтак, за підрахунками британського видання, гривня є однією із трьох найбільш недооцінених валют у світі.

Огляд ВВС Україна

гривня бюджет мвф україна економіка

Знак гривні
Знак гривні