Росія через страх НАТО дислокує нові дивізії на кордоні України

У Західному військовому окрузі сформують три нові дивізії, заявив цього вівторка міністр оборони Росії Сергій Шойгу.

Подробиць він не повідомив, сказавши лише, що це "завдання надважливе", що потрібно "облаштувати місця постійної дислокації, зокрема, створити відповідні полігони, місця для зберігання техніки та проживання особового складу".

Міністр не пояснив, до якого роду військ належатимуть ці дивізії, яким буде їх склад та чому виникла необхідність у їхньому формуванні.

Нарешті, не дуже зрозуміло, де взяти стільки військовослужбовців, щоб укомплектувати нові з'єднання.

Оглядачі вважають, що так Росія готується до вступу України в НАТО, а служити у нових "західних" дивізіях будуть солдати-строковики.

головний балалаєчник

Огляд ВВС

Загроза НАТО

Про західний напрямок, на якому будуть розміщені нові дивізії, та про небезпеку, яка загрожує Росії з боку Європи, в Кремлі говорять уже багато років.

Більше того, у оновленій стратегії національної безпеки Росії, що її Володимир Путін затвердив в останній день 2015 року, йдеться про "активізацію військової діяльності" країн НАТО, події на Україні та "стримування" Росії з боку США.

На початку грудня, виступаючи на розширеній колегії в міністерстві оборони, глава відомства Сергій Шойгу відразу ж заговорив про небезпеку розширення НАТО.

"Тільки за цей рік в країнах Балтії, Польщі, Румунії натівський контингент збільшився за літаками у 8 разів, а за кількістю військовослужбовців - в 13", - сказав міністр.

За його словами, сьогодні активно готуються до вступу в блок Чорногорія, Македонія, Боснія і Герцеговина, Грузія та Україна, а "до сфери інтересів Альянсу втягуються Фінляндія, Швеція, Сербія і Молдова".

Тим часом військовий експерт Віктор Мураховський в інтерв'ю Російській службі Бі-бі-сі пояснив, що, розміщуючи нові з'єднання в Західному окрузі, Росія не просто реагує на активність НАТО, а заздалегідь готується до вступу України до Альянсу.

"Цей напрямок - п'ять областей на кордоні з Україною – завжди вважався безпечним, і там не було розгорнуто жодного військового з'єднання. У період загострення конфлікту в Україні нам довелося висилати туди угрупування з різних військових округів, включаючи і Східний, і Центральний. Але зараз таке становище нестерпне - куди прагне Україна, зрозуміло: керівництво оголосило про гаряче бажання вступати до НАТО. І оскільки такі питання одномоментно не вирішуються, треба заздалегідь потурбуватися про прикриття цього напрямку", - сказав він.

Повернення до дивізій

У ході військової реформи, проведеної за часів міністра оборони Анатолія Сердюкова, структуру російської армії змінили.

Замість округів, армій, дивізій та полків в армії з'явилися бригади.
Таким чином, розміщуючи три нові з'єднання на західному напрямку, Росія робить ще один крок з повернення структури до дореформеного стану.

Раніше тут відтворили Таманську і Кантемирівську дивізії, розформовані в 2009 році, а в червні стало відомо про створення 1-ї танкової армії.

За словами військових експертів, найімовірніше, йдеться про дві мотострілкові і одну танкову дивізії, які увійдуть до складу 20-ї армії, частини якої перепідпорядкували 1-й танковій, а командування направили на кордон з Україною.

За словами Віктора Мураховського, частини дивізій будуть розміщені в Воронезькій, Бєлгородській та Смоленській областях.

Де взяти солдатів?

Зараз не зовсім зрозуміло, де командування російськими Збройними силами зможе знайти військовослужбовців для укомплектування нових дивізій.

За різними оцінками, на формування трьох повноцінних дивізій потрібно не менше 30-35 тисяч військових.

За словами військового експерта, заступника головного редактора "Ежедневного журналу" Олександра Гольца, швидше за все, взяти їх просто немає звідки, тож з'єднання будуть "кадрувати", тобто вони існуватимуть у неповному складі, який у разі загрози війни можна буде терміново поповнити за рахунок мобілізації .

Або, як сказав Гольц, з'єднання просто відчуватимуть гострий некомплект особового складу, і у разі військової загрози його доведеться екстрено доводити до штатної кількості.

"Це те, що робить Збройні сили нездатними діяти швидко. Потрібно призивати з запасу резервістів, доукомплектувати, забезпечувати бойове злагодження і так далі", - заявив він.

Бригадний принцип, підкреслив він, дозволив Росії підвищити боєздатність армії, оскільки бригади, будучи не настільки великим з'єднанням, як дивізії, є мобільнішими, зручнішими для участі в локальних конфліктах.

Сергій Шойгу на вже згаданій вівторковій нараді заявив, що в 2015 році тільки в сухопутних силах було сформовано вісім бригад різного призначення. В одній бригаді може бути від тисячі до чотирьох тисяч людей. Тобто формально російська армія вже направила до цих з’єднань від 8 до 32 тисяч військових.

Віктор Мураховський вважає, що особовий склад для нових з’єднань знайти можна буде легко.

"У нас є запас, не вибраний до граничної чисельності Збройних сил в один мільйон чоловік", - зазначив він.

На колегії в міноборони Шойгу сказав, що укомплектованість російської армії особовим складом в 2015 році була доведена до 92 відсотків. Тобто формально в армію можна закликати ще 80 тисяч людей.

Мураховський вважає, що комплектуватися дивізії будуть за змішаним принципом, де рядовий склад складатимуть призовники.

армія україна росія НАТО

Знак гривні
Знак гривні