Україна й Казахстан розробляють маршрути взаємної торгівлі в об'їзд Росії

Як відомо, Росія заборонила не тільки імпорт, але й транзит українських товарів і сировини. Від 1 січня 2016 року, коли Росія припинила дію угоди про вільну торгівлю з Україною та запровадила заборону на ввезення харчів та сировини з України, Казахстан змушений шукати нові способи імпорту українських товарів, - пише ВВС.

У перший день нового року Володимир Путін підписав указ про транзитні перевезення вантажів з України до Казахстану. Згідно з ним українські вантажі можна перевозити через територію Росії, лише якщо їх відправили з Білорусі. Казахстан продовжує шукати інші шляхи доставки вантажів з України.

За повідомленням інформаційної агенції "Новини-Казахстан", у міністерстві фінансів Казахстану нині опрацьовують питання із Федеральною митною службою Росії про безперешкодний проїзд для транзитних вантажів з України до Казахстану.

Російська сторона вже повідомила Казахстан, що однією з умов безперешкодного проїзду для вантажівок буде надання російській стороні контрактів компаній Казахстану із українськими контрагентами. Крім того, усі автоперевезення товарів з України мають відбуватися із супроводом від ФМС РФ.

В Україні розробляють альтернативний маршрут доставки товарів за маршрутом Грузія-Азербайджан-Казахстан-Китай.

"Даний маршрут є новим напрямом "Шовкового шляху" та альтернативою, яка дозволить перенаправити вантажопотоки у східному напрямку в обхід території Росії", - повідомляє прес-служба міністерства інфраструктури України. Маршрут включатиме дві поромні переправи: Іллічівськ-Батумі у Чорному морі та Алят-Актау-Порт у Каспійському морі.

У міністерстві також відзначають, що для того, аби зробити новий контейнерний маршрут привабливим для споживачів, "були узгоджені технологія, прискорені терміни доставки, тарифні умови, визначені оператори поїзду". Перший демонстраційний рейс має стартувати 15 січня.
1 січня 2016 року в рамках Угоди про асоціацію набула чинності угода про вільну торгівлю між Україною і ЄС.

Твердячи, що ця угода зачіпає економічні інтереси РФ, російська влада вирішила припинити дію угоди про вільну торгівлю з Україною. Крім того, Росія аналогічно до санкцій, що їх РФ застосовує до західних країн, запровадила заборону на ввезення харчів та сировини, якщо ця продукція вироблена чи відправлена з України.

За даними міністерства економічного розвитку і торгівлі, станом на 4 січня Росія повністю припинила транзит товарів з України своєю територією.
З 10 січня Україна вдається до контрзаходів і також припиняє дію угоди про вільну торгівлю з Росією, запроваджуючи мита на російські товари та заборону на імпорт харчів, продукції хімічної промисловості та залізничне обладнання. Україна також звернулася до СОТ з приводу порушення Росією торговельних правил.

економіка україна казахстан

Знак гривні
Знак гривні