Росія вимагає дефолту України через хабар Януковичу. МВФ прикриє (ОГЛЯД)

Росія у суді домагатиметься дефолту України через «борг Януковича». Таку заяву зробив прем ’єр-міністр Росії Дмитро Медведєв. Своє «добро» на це вже дав і російський президент Володимир Путін. Офіційна дата погашення боргу «президента-втікача» Януковича – 20 грудня. Після закінчення 10-денного терміну, а це кінець цього року, Росія і обіцяє почати судовий процес проти України. Коментуючи таку новину, деякі економісти зауважують, що якщо справа все ж дійде до суду, Росія матиме значні шанси на повернення боргу, який у суді можуть визнати як державний борг, а не комерційний.

Ірина Стельмах, Радіо Свобода

«У мене є відчуття, що не повернуть, тому що шахраї. Вони відмовляються повертати гроші, а наші західні партнери нам не тільки не допомагають, але і заважають у цьому», – такий «комплімент» від Дмитра Медведєва отримали українські урядовці з приводу 3 мільярдів доларів, які уряд України неодноразово називав хабарем Віктору Януковичу за непідписання Угоди про асоціацію з Євросоюзом.

«Звичайно, ми з цим не змиримося, ми підемо до суду, ми будемо домагатися дефолту за кредитом і будемо домагатися дефолту за всіма запозиченнями України», – продовжував в інтерв’ю російським телеканалам Медведєв.

Згідно з запевненнями тамтешнього міністра фінансів Антона Силуанова, до суду Росія піде наприкінці грудня-на початку січня – після закінчення 10-денного терміну з офіційної дати необхідного погашення боргу 20 грудня.

Але така різка заява російських високопосадовців не з’явилась нізвідки. Вона стала відповіддю на зміну правил гри з боку МВФ. Так, напередодні Міжнародний валютний фонд скасував заборону на кредитування країн, що не погасили свій державний борг (Lending-into-Arrears Policy). Ухвалене рішення означає, що МВФ продовжить виконання своєї антикризової програми для України навіть у випадку, якщо Київ прострочить платежі щодо боргів перед Росією.

«Якщо два уряди домовляються – це суверенна позика. Ніколи це не ставилося під сумнів. Дивно, що міжнародні фінансові організації почали говорити, що це не зовсім державна позика. Це нісенітниця собача! Це просто нахабна цинічна брехня», – не переставав обурюватися прем’єр-міністр Росії.

Три мільярди - не хабар, а рятувальне коло, за версією Януковича

«Підспівав» Медведєву і Віктор Янукович, який неочікувано дав інтерв’ю російській державній агенції «РИА Новости». Колишній глава держави категорично заперечив, що російський кредит на 15 мільярдів доларів (з яких до втечі з України Янукович і його уряд встигли отримати від Москви тільки 3 мільярди доларів) був хабарем. Навпаки, запевняв Янукович, саме ці гроші допомогли Україні пережити зиму, в той час, як МВФ українців «кинув».

«Є таке слово «замануха»... Весь час подавали пряник, говорили «ось-ось, ми вам дамо, дамо, дамо ...». І ми цими очікуваннями жили кілька років. Але ми не погоджувалися на ті умови, які нам пропонувалися – підняти тарифи на 50%, підняти ціну на газ, у тому числі і для населення. Ми на це не йшли. На жаль, 23-го (приблизно) листопада, ми отримали офіційну відмову МВФ. Ми розраховували на ці гроші. Ми опинилися в дуже складному становищі, коли це сталося», – виправдовувався Янукович.

«Ці гроші були спрямовані на розвиток України. За рахунок цих кредитів ми вирішували масу питань. В тому числі ми в той період часу домовились про значне зниження ціни на газ. Тому нинішня влада, в тому числі за рахунок цих домовленостей закачала в 2014 році достатню кількість газу за дуже низькою ціною і пройшла зиму 2014-2015 року», – наполягав на своїй версії президент-втікач.

Разом з тим, ще у середині листопада Володимир Путін оголосив пропозицію відкласти виплату «боргу Януковича» на наступні три роки по одному мільярду, але без списання його частини. Україна заявляє, що досі не отримала цієї пропозиції офіційно. Міністр фінансів Наталія Яресько у середу під час звіту про підсумки роботи міністерства за рік ще раз підтвердила це журналістам і запевнила, що міжнародна фінансова коаліція Україну не підведе. Що ж стосується так багато обговорюваних 3 мільярдів боргу перед Росією, то його виплачувати ніхто точно не буде.

«Ми провели реструктуризацію зовнішнього боргу і зменшили суму, яку Україна повинна виплатити в наступні три роки до 15,2 мільярда доларів США. З них 3 мільярди не будемо сплачувати зовсім», – запевнила Яресько.

Щоб зменшити суму українського боргу в наступному році, Наталія Яресько вже оголосила про зменшення рівня державних видатків на 5% ВВП (до 41% ВВП з 46% ВВП у 2014 році). Крім того, рівень дефіциту «Нафтогазу», який традиційно покривається за рахунок випуску державного боргу, й у 2014 році коштував нам 87 мільярдів гривень, зменшиться до нуля, розраховує міністр фінансів.

Висока вірогідність того, що Україні все одно доведеться платити за цим боргом – Устенко

За словами економіста аналітичного центру «Атлантична рада» Андерса Ослунда, МВФ вже давно мав намір змінити правила кредитування. Але не так через Україну, як через Китай, що масово роздає кредити переважно країнам Африки. Втім, саме через Україну цей процес пришвидшився.

Зі свого боку ще один економіст, Олег Устенко, констатував, що певні важелі впливу на співпрацю МВФ і України Росія все ще має. Зокрема, Устенко зазначає, що коли суперечку між Києвом та Москвою розглядатиме міжнародний суд, то «борг Януковича» найімовірніше визнають саме державним, а не комерційним.

«Висока вірогідність того, що Україні все одно доведеться платити за цим боргом. Як би ми там не думали, що це був хабар колишньому політичному режиму, фінансові документи працюватимуть так, як вони повинні працювати. Лондонський арбітраж, як мені здається, при всій можливій його симпатії до України ухвалюватиме рішення з відкритими очима, але холодним серцем», – прогнозує економіст.

На його думку, Україні краще було б у принципі розраховуватися за цим боргом. Саме це стало б меншим злом у такій ситуації. З такою думкою колеги не погоджується економіст Андрій Новак.

МВФ пішов на безпрецедентний вчинок і показав, що у будь-якій ситуації готовий підтримати Україну. Зараз відносини між Україною і Росією – це відносини війни

«МВФ пішов на безпрецедентний вчинок і показав, що у будь-якій ситуації готовий підтримати Україну. Але я вважаю, що зараз відносини між Україною і Росією – це не є відносини торговельні, економічні, соціальні. Це відносини війни, яку Росія розв’язала проти України. І в контексті цієї війни ми не можемо, як ні в чому не бувало, продовжувати торговельні відносини чи фінансові, навіть боргові», – вважає він.

Будь-які питання відносно країни-агресора повинні ставити не міністр фінансів і навіть не прем’єр-міністр, а тільки глава держави, переконаний Новак.

«Як глава держави має ставити це питання? Тільки в одному випадку, тільки одним шляхом – до повного виведення російських військ із Донбасу і Криму, повний мораторій на будь-які боргові зобов’язання України перед країною-агресором, перед Росією. Інакших варіантів, я вважаю, не може бути», – категорично запевняє він.

За останні два роки Україна отримала від МВФ два транші у сумі 6,7 мільярда (з 17 мільярдів, які фонд погодився надати протягом 4 років). Більше ніж 3 мільярди надали США, ЄС та Світовий банк. Про надання аналогічної підтримки готуються угоди з Міжнародним банком реконструкції та розвитку, Європейським інвестиційним банком, Польщею, Швейцарією та Туреччиною.

Залучити додаткових 5 мільярдів прямих іноземних інвестицій в 2016 році планує і Мінекономрозвитку.

янукович україна росія борг війна

Знак гривні
Знак гривні