У Києві під час затримання диверсійної групи загинув боєць Альфи СБУ

У лікарні помер боєць спецпідрозділу "Альфа", якого поранили під час затримання СБУ "диверсійно-розвідувальної групи" у Києві. Про це розповів радник голови СБУ Юрій Тандіт.

"Коли хлопці виходять на операцію навіть у мирних містах, вони все одно готуються до бою. Операція проходила вночі", - розповів пан Тандіт.

Один з членів угруповування чинив опір і поранив двох бійців при затриманні, повідомила речниця СБУ Олена Гітлянська.

"Готували теракти"

За словами пана Тандіта, група готувалася до проведення терактів. У її складі діяли двоє росіян і троє українців.

За інформацією пані Гітлянської, із приміщення, де переховувався ймовірний диверсант, працівники "Альфи" під вогнем спершу евакуювати господарів квартири та їхню семирічну дитину і лише потім узяли приміщення штурмом.

За твердженнями прес-секретаря СБУ, на одній із адрес спецпризначенці також виявили великий арсенал озброєння: вісім саморобних вибухових пристроїв, 4 кг тротилу, 40 гранат і 2 тисячі патронів.

У СБУ кажуть, що затримані діяли у кількох містах України, включно із Києвом.

Раніше про затримання диверсійної групи на своїй сторінці у Facebook повідомила речниця СБУ Олена Гітлянська.

"Ще один із членів ДРГ чинив опір із застосуванням автоматичної зброї, поранивши при цьому двох співробітників спецпідрозділу "Альфа" і був знешкоджений, - повідомляла пані Гітлянська й уже тоді казала, що стан одного з поранених був критичним.

Контекст

На тлі погіршення відносин між Москвою і Києвом по обидва боки кордону почастішали випадки звинувачення тих чи інших осіб у диверсії і шпигунстві.

Точна кількість й імена російських громадян, заарештованих за звинуваченням у шпигунстві на користь України після анексії Криму і початку бойових дій в Донбасі, невідомо.

У 2015 році в судових матеріалах про продовження арешту у подібних справах згадувалися прізвища вченого Володимира Лапигіна, інженера із лазерних установок, і екс-власника науково-виробничого комплексу "Електрооптика" Максима Людомірского, а також Євгена Чистова.

У жовтні 73-річного українського пенсіонера Юрія Солошенка визнали в Росії винним у шпигунстві на користь України.

Тим часом у Києві триває судовий процес щодо росіян Євгенія Єрофєєва і Олександра Александрова, які, як припускають, входили до складу розвідувально-диверсійного підрозділу ГРУ генштабу Росії. Проте в російському міноборони стверджують, що ті звільнилися з лав збройних сил ще в грудні минулого року.

київ сбу тероризм

Знак гривні
Знак гривні