Влада у Польщі міняється. Що це означає для нас?

Консервативна, досі опозиційна партія "Право і справедливість", виграла парламентські вибори, які пройшли у Польщі в цю неділю.

Як повідомляє ВВС, згідно з даними екзит-полу, проведеного фірмою IPSOS, ця сила здобуде 242 мандати депутатів Сейму з 460 і вперше з часів відновлення демократії у Польщі в 1989 році зможе сформувати уряд самотужки, без коаліціантів.

Чинна глава уряду Ева Копач з центристської "Громадянської платформи" визнала поразку своєї партії.

Протягом виборчої кампанії "Право і справедливість" називало кандидатом на пост майбутнього прем’єра 52-річну Беату Шидло.

Що це значить для українців?

Дмитро Лиховій пише:

Загалом ПіС ще більш антиросійський, ніж "Платформа обивательська". Але при цьому ПО, як прийнято вважати, діє у фарватері ЄС і Німеччини, тоді як ПіС орієнтується на США й хоче менше залежати від меркелів-олландів-брюсселів.

Показово, що новий президент від ПіС Дуда після обрання довго вперто не зустрічався з Порошенком, а побачилися вони лише ось недавно в ООН.
Період попереднього головування ПіС в уряді був позначений дуже тісною співпрацею з Україною. Знадайте спільний політ Ющенка й Качинського у Тбілісі, коли вони під час російської агресії підтримували Саакашвілі.

Напевно, Польща й надалі залишатиметься "адвокатом України в ЄС". Але для відлагодження зв'язків із новою владою має пройти час. Плюс слід враховувати, що в Польщі накопичилася значна втома від України, де після Майдану знову майже нічого не робиться.

Крім того, для ПіС суттєва фішка - це історична пам'ять, злочини ОУН-УПА і т.д. Це може якоюсь мірою зіпсувати співпрацю.

вибори польща україна

Знак гривні
Знак гривні