Україна готується до юридичної війни з Росією: є борг країни - а є хабар Януковичу

Усі власники українських єврооблігацій, за винятком Росії, погодилися на відтермінування виплат і списання частини боргу, заявив прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк.

За його словами, під час зустрічі в Лондоні кредитори погодилися на ті самі умови, за якими Україна реструктурувала частину свого зовнішнього боргу перед приватними кредиторами у вересні цього року, - пише ВВС

Як і тоді, Україна пропонує Росії такі ж самі умови, а в разі незгоди готова до судової суперечки щодо цього боргу, заявив пан Яценюк.

"Якщо вони вважають, що вони унікальні, то ми готові до судового розгляду справи з Російською Федерацією. Якщо вони вважають, що вони нормальні, то ми ми пропонуємо їм 29 жовтня поточного року прийняти ті самі умови, що підтримали усі кредитори України, - це часткове списання та реструктуризація боргів. Інших умов Росія не отримає", - заявив Арсеній Яценюк.

На тому, що після домовленостей із левовою часткою кредиторів Україна не може змінити умови реструктуризації, наголосила і міністр фінансів України Наталія Яресько, яка провадила переговори.

Раніше представники російської влади неодноразово заявляли, що не погодяться на реструктуризацію українського боргу, який має бути виплачено в грудні цього року. Росія володіє українськими євробондами на 3 мільярди доларів, наданих Україні в грудні 2013 року, за два місяці до втечі з країни президента Януковича.

"Юридична війна"

Арсеній Яценюк також нагадав, що Україна вже подала два масштабні позови проти Росії до Європейського суду з прав людини через анексію Криму та агресію на Донбасі. Крім того, у Стокгольмському арбітражі розглядається два позови українського "Нафтогазу" до російського "Газпрому" - щодо постачання і транзиту газу.

"Ми готові, в тому числі, і до юридичної війни з Російською Федерацією", - твердить пан Яценюк.

Крім того, за словами прем'єра, Києву також вдалося реструктурувати борги двох державних банків - "Ощадбанку" та "Укрексімбанку", але далі Україна має завершити переговори і щодо реструктуризації низки муніципальних та корпоративних боргів - Києва, "Укрзалізниці", "Укравтодору", КБ "Південне".

Проте, як твердить пан Яценюк, в уряді сподіваються на позитивний результат попри складність переговорів: "Два роки нам кожен день пророкували дефолт. Ми його не тільки не оголосили, ми ще й зменшили зовнішній борг".

За словами Арсенія Яценюка, якщо майже два роки тому, коли новий уряд розпочинав свою роботу, зовнішній борг України сягав 73,1 млрд дол., то на сьогодні він зменшився до 70,5 млрд дол.

Хабар Януковичу - а не борг

Росія стала єдиною країною, яка виступила проти реструктуризації боргу України та угоди з кредиторами, заявив український прем'єр Арсеній Яценюк.

За його словами, списання 20% боргу підтримав "весь цивілізований світ", і це дає можливість Україні "далі формувати подушку економічної стійкості".

"Ми списали 4 мільярди доларів та перенесли виплати за кредитами, які не ми брали, але нам треба було вирішувати, на 4 роки", - сказав пан Яценюк.

Водночас він назвав хабарем 3 мільярди доларів, які Росія виділила Україні невдовзі після того, як Віктор Янукович відмовився підписувати угоду про асоціацію з ЄС. Саме ці 3 мільярди, за його словами, Росія зараз вимагає від української влади.

економіка україна росія

Знак гривні
Знак гривні