Як збільшити кількість айтішників в Україні?

В Україні не вистачає IT-фахівців. Цей факт відомий уже давно, але тільки за останні півтора року стали з'являтися курси і програми для тих, хто хоче змінити професію, а ще, поступово, вдається міняти освітні програми. Мета фонду BrainBasket Foundation - як мінімум подвоїти, а то й потроїти кількість айтішників в Україні, - пише у колонці голова Фонду Володимир Люлька.

Що ми встигли за рік? Запустили три ініціативи.

Наймасштабніший соціальний проект - безкоштовне перенавчання переселенців та учасників АТО.

Переселенцям і ветеранам АТО пропонують навчатися програмуванню

Під час першої хвилі проекту навчання пройшли 70 осіб. Учасниками проекту стали люди абсолютно різних професій і рівня підготовки, і всім їм було дано шанс навчитися на тестувальників ПЗ. Перш за все, заняття проводилися з тими, хто довгий час перебував у пошуку роботи, а також з учасниками бойових дій. Найбільш академічно успішних випускників ми рекомендували до працевлаштування в компанії-партнери. Зараз запускається друга хвиля проекту, і ми плануємо зробити її всеукраїнською, відкривши центри навчання по всій країні, і викладати найбільш затребувані мови програмування: Java, PHP, JavaScript, C++.

Другий проект, над яким ми працюємо кожен день - це наш портал brainbasket.org. На порталі будь-яка людина може отримати велику інформацію про IT-сферу та професії в ній. Там ми докладно і доступно пояснюємо всі нюанси незнайомої галузі, щоби будь-хто міг винести для себе максимум корисної інформації, зорієнтувався в тонкощах всіх IT-напрямків і зрозумів, що його цікавить, до чого є здібності і в якому напрямку докладати подальших зусиль.

Наступний проект - School Boost, він полягає в допомозі школам. Не секрет, що більшість українських шкіл не обладнані комп'ютерною технікою або, якщо комп'ютери є, то вже зовсім застарілі. Ми пропонуємо компаніям списувати своє б/в обладнання та передавати їх нужденним навчальним закладам. Далі ми знаходимо волонтерів, які хотіли б спробувати себе в ролі викладачів у дитячих гуртках і вчити школярів навичкам програмування.

Наші ідеї щодо розвитку освітньої системи у сфері IT повністю вітає держава. Нам вдалося домовитися про те, що фонд займеться оснащенням шкіл технікою, підвищенням кваліфікації вчителів інформатики та удосконаленням програми з цього предмету. Це дозволить школярам отримати актуальні та потрібні знання, які дозволять їм відчувати себе впевнено і при вступі до ВНЗ на технічну спеціальність, і при самостійному вивченні інформаційних технологій. Фінансування всіх проектів відбувається повністю за рахунок ресурсів Фонду. Звичайно, перед нами стоїть велика спільна робота з Міністерством освіти і науки та спонсорами, це довгий шлях, але навіть найдовший шлях починається з першого кроку, і ми його вже зробили.

освіта навчання реформи IT

Знак гривні
Знак гривні