Дорожня карта виборів-2015: на що й коли чекати

Одразу після Дня Незалежності фактично стартує кампанія місцевих виборів, які відбудуться 25 жовтня.
Перегони будуть швидкоплинними й офіційно триватимуть усього 50 днів. Під час голосування протестують абсолютно нову виборчу систему з "напіввідкритими списками".

Окрім того, вперше в історії України мерів великих міст обиратимуть у два тури, тож вибори в цих містах можуть закінчитися в кінці листопада.
ВВС Україна склала графік головних подій виборчої кампанії, аби читачам легше було орієнтуватись у перипетіях місцевих виборів.

Підготувала огляд українська служба Бі-Бі-Сі

Місцеві осередки партій

До 25 серпня включно міністерство юстиції зобов’язане подати до Центральної виборчої комісії остаточну інформацію про зареєстровані політичні партії, місцеві осередки та їхніх керівників.

Саме місцеві осередки партій мають висувати кандидатів на виборах, тож їм відводиться важлива роль, і з цим уже є проблеми.

Після 25 серпня партії не зможуть змінити назви, під якими підуть на місцеві вибори. Що створить проблеми для харківського відділення "Опозиційного блоку".

Зокрема, в Харкові "Опозиційний блок" ніяк не може перейменувати місцевий осередок партії "Закон і порядок", з якої починався опозиційний проект минулого року.

Провладний Блок Петра Порошенка планує об’єднатися з УДАРом, проте після 25 серпня змінювати назви для участі у виборах вже не можна.

До 25 серпня ЦВК також має визначити процедури внесення грошової застави кандидатами, а до 28 серпня - визначити конкретні розміри застави на всі виборні посади.

Де мерів оберуть у два тури

Хоча офіційна кампанія розпочинається 5 вересня, до цього "виборча кухня" вже запрацює на повну.

До 30 серпня Центральна виборча комісія офіційно оприлюднить дані про кількість виборців у містах, а також оголосить, у яких із них вибори відбудуться в один тур, а в яких передбачені два тури.

Виборча система мерів залежить від кількості виборців – якщо в місті таких більш ніж 90 тисяч, то передбачається другий тур.

За попередніми підрахунками ВВС Україна, вибори в два тури відбудуться у 34 українських містах: в усіх обласних центрах, а також Нікополі, Дніпродзержинську, Кривому Розі, Краматорську, Слов’янську, Маріуполі, Бердянську, Мелітополі, Білій Церкві, Лисичанську, Сєверодонецьку та Кременчуці.

Хоча проведення виборів у підконтрольних Україні містах Донбасу досі під питанням.

Від 26 до 1 вересня партії, які мають намір брати участь у виборах, мають право подати свої кандидатури до складу обласних, районних та міських виборчих комісій.

Початок виборів

Офіційно виборчий процес стартує 5 вересня, а ЦВК цього дня має провести жеребкування складу та керівництва територіальних обласних, міських (обласного значення) і районних виборчих комісій.

Із 18 членів обласних, районних та міських комісій 12 місць зарезервовано за шістьма парламентськими партіями, а решту розділять між іншими учасниками виборів.

До 12 вересня теркомісії за таким же принципом мають сформувати міські (окрім обласного значення), районні у містах та сільські виборчі комісії.

Верховна Рада до 5 вересня, як стверджує ЦВК, має визначити, де у підконтрольній Україні частині Донбасу місцеві вибори не проводитимуть.

Реєстрація спостерігачів

Наступна важлива дата для виборів – 14 вересня. Цей день є дедлайном для охочих громадських організацій спостерігати за виборами. ЦВК матиме п’ять днів для реєстрації цих організацій.

Громадські організації мають подати заявку до ЦВК для спостереження на виборах до 14 вересня

Іноземних спостерігачів ЦВК має право реєструвати ще цілий місяць – до 14 жовтня.

Спостерігачів від партій і спостерігачів на конкретних округах від громадських організацій реєструватимуть до 19 жовтня.

До 14 вересня ЗМІ мають офіційно оприлюднити свої розцінки для розміщення політичної реклами.

Утворення виборчих округів

Специфіка нинішньої виборчої системи полягає у тому, що представники партій змагатимуться за місця у радах в одномандатних округах, але проходження депутата залежатиме від загального результату партії в регіоні.

До 16 вересня виборчі комісії мають встановити чіткі межі округів на вибори в сільські ради, до 17 вересня – в районні та міські ради, а до 19 вересня – в обласні ради.

Висування кандидатів

Від 5 до 19 вересня партії мають проводити з’їзди та конференції для ухвалення рішення про участь у місцевих виборах, щоб отримати право висувати кандидатів.

Офіційно висувати кандидатів у депутати і мери місцеві осередки почнуть 21 вересня; дедлайн для охочих взяти участь у виборах - 30 вересня.
1 жовтня виборчі комісії мають ухвалити остаточні рішення про реєстрацію чи відмову кандидатам.

Тільки від моменту реєстрації кандидати отримують право агітувати і вести кампанію.

До 5 жовтня кандидати ще мають право відмовитись від балотування.

Бюлетені

До 7 жовтня всі територіальні виборчі комісії мають завершити зняття з реєстрації охочих кандидатів і затвердити остаточний текст виборчого бюлетеня.

Усіх, хто в силу різних обставин вибуде з виборчої гонки після цього дня, доведеться викреслювати з бюлетеня вручну.

Формування дільничних комісій

Принцип формування комісій такий – по одному представнику від шести парламентських партій, а решту визначає жеребкуванням від інших учасників виборів.

До 11 жовтня дільничні комісії мають отримати списки виборців, надати можливість виборцям ознайомитись з ними та розіслати запрошення.
До 22 жовтня виборці можуть уточнити та змінити свої дані у списках.

Переддень виборів

Голосування

Голосування на виборчих дільницях триватиме з 8 до 20 години 25 жовтня. При цьому дані про явку виборців мають передати в територіальні комісії не пізніше 21 години 25 жовтня.

Комісії мають не більше ніж п’ять днів для встановлення результатів, а до кінця 30 жовтня територіальні комісії мають або визнати депутата чи мера обраним, або призначити повторні вибори, або визнати вибори в окрузі такими, що не відбулися.

До 4 листопада мають бути остаточні результати виборів за партійними списками.

Також до 1 листопада всі учасники виборів мають подати фінансові звіти.

Другий тур

Якщо у містах, де передбачений другий тур виборів, жоден із кандидатів не набрав 50%+1 голос, протягом трьох тижнів має пройти повторне голосування.

Закон передбачає призначення територіальною комісією другого туру на неділю 8 чи 15 листопада щонайпізніше. Тому остаточні результати місцевих виборів, з урахуванням другого туру, мають стати відомими не пізніше 20 листопада.

вибори-15 київ регіони

Знак гривні
Знак гривні