Україна не надає білорусам-учасникам АТО статус біженця, а їхні дані зливають (ДОКУМЕНТ)

Минулого тижня активісти Центру громадських свобод оприлюднили звернення до Президента України щодо надання статусу біженця громадянам Білорусі. В Україні перебуває чимало білорусів, які в різні роки змушені були залишити свою батьківщину через страх переслідування режимом Лукашенка, дехто воює в АТО, - пише група Євромайдан СОС.

Переважна більшість із них, звертаючись за захистом в Україні, одержують необґрунтовані відмови в статусі біженця або наданні додаткового захисту. Ту чи іншу форму захисту отримали лише одиниці, та й то тільки після «каруселі» судових оскаржень.

На жаль, цього тижня з’явились нові приводи нагадати про звернення.

Користувач Facebook, громадянин Білорусі, що воює в АТО, Рустам Док повідомив, що нещодавно звернувся до Міграційної служби з проханням надати йому українське громадянство. У цьому йому було відмовлено. Опісля, він звернувся за статусом біженця та знову отримав відмову: «И вот, вчера, ВНЕЗАПНО пришло письмо из миграционной службы, где мне отказывают в принятии документов в связи с "необоснованностью оснований" и "отсутствием боязни преследования". Видимо, для миграционной службы смерть и тюрьма не являются чем-то страшным...»

Тим часом, участь в АТО білоруською владою цілком може кваліфікуватися як тероризм, за що в Білорусі передбачена найвища міра покарання у вигляді смертної кари.

Але це ще не все. Рустам пише, що якимось чином його заява опинилася в руках «сепаратистів із Росії».

Ось що пише білорус: «… несколько недель назад один хороший человек и патриот согласился мне помочь и отправил к Сергиенко (первый заместитель начальника Миграционной службы) запрос с просьбой помочь с предоставлением мне статуса беженца, поскольку я гражданин Беларуси и воевал на стороне Украины. Итог: проходит несколько недель и сепаратисты из России присылают мне фотографию этого обращения, причем оригинала. Кто слил и откуда, я, думаю, всем очевидно.»

скандал україна АТО війна білорусь

Знак гривні
Знак гривні