Конституційний Суд: ДАІ не може штрафувати на місці

Конституційний суд вирішив, що співробітники ДАІ не можуть штрафувати громадян на місці порушень правил дорожнього руху.

Правоохоронці можуть штрафувати на місці порушень вимог пожежної безпеки в лісах, правил полювання, рибальства, карантину тварин, ветеринарно-санітарних вимог, викидання сміття із вікон і дверей вагонів, безквитковий проїзд, неповагу до суду, повідомляє Інсайдер.

Притягнення осіб до адміністративної відповідальності за вказаними випадками відбувається у скороченому провадженні, тому штраф можна стягувати на місці.

Співробітник ДАІ має право за місцем правопорушення скласти протокол, а постанову про притягнення до адміністративної відповідальності мають виносити в районному відділі Державтоінспекції.

Рішення Конституційного суду розтлумачив суддя Віктор Шишкін: "Є правопорушення, які не потребують довготривалої процедури, але цей перелік є вичерпний, коли особу можна притягти до адміністративної відповідальності безпосередньо на місці".

"В усіх інших випадках у законі написано: "розгляд справи за місцем вчинення", тобто представник ДАІ повинен скласти протокол, опитати свідків, отримати пояснення від особи, яку притягують до відповідальності, та відправити цей протокол уповноваженому органу", - сказав він.

За словами Шишкіна, у районному відділенні ДАІ уповноважений працівник має провести повну процедуру зі складання постанови про притягнення до адміністративної відповідальності.

До процедури входить: отримати пояснення від порушника, встановити його матеріальний статус і розмір штрафу, а порушник правил дорожнього руху може залучити адвоката для захисту своїх інтересів.

Як відомо, наприкінці 2014 року в Україні почалося обладнання автомобілів патрульної служби терміналами для оплати штрафів на місці правопорушення.

суд міліція ДАІ мвс

Знак гривні
Знак гривні