Вкладники продовжують забирати з банків депозити (АНАЛІТИКА)

Українці не вірять банківській системі та продовжують виносити депозити з відділень банків. Згідно з опублікованим Національним банком звітом про фінансовий стан банківської системи, портфелі гривневих депозитів зменшили практично всі комерційні банки. Аналогічна історія і з валютними вкладами, за винятком декількох банків, - пише Юрій Віннічук, Інсайдер.

За перший квартал 2015 року вкладники-фізособи винесли з банківської системи валютних депозитів на $1,7 млрд, гривневих – на 15,2 млрд грн.

У першій групі банків найбільший відтік депозитів відбувся у "Приватбанку": вкладники винесли півмільярда доларів та 2,3 млрд грн. "Сбербанк Росії" втратив у валюті $90 млн, у гривні - 44 млн.

Портфель валютних депозитів у державного "Укрексімбанку" зменшився на $88 млн, гривневих – на 717 млн грн. ПУМБ Ріната Ахметова втратив із депозитів за перший квартал $66 млн і 305 млн грн.

$54 млн та 765 млн грн за три перші місяці 2015 року винесли вкладники з "Укрсоцбанку" (UniCredit). Валютний депозитний портфель "Райффайзен Банк Аваль" скоротився на $42,3 млн, гривневий – на 370 млн грн. "Альфа-банк", який належить російському мільярдерові Михайлу Фрідману, також втратив $42 млн валютних депозитів, у гривні портфель зменшився на 242 млн грн. В "ОТП Банку" обсяг валютних депозитів зменшився на $40 млн, а гривневий – на 23%, або на 675 млн грн. Це найбільший показник у групі у відсотковому значенні.

Державний "Ощадбанк" у валюті втратив $39 млн,у гривні – 150 млн. Обсяг валютних депозитів у російського "Промінвестбанку" зменшився на $36 млн, гривневих – на 220 млн. Із банку "Фінанси та Кредит" Костянтина Жеваго вкладники винесли 621 млн грн та $22 млн. Єдиним банком, що наростив портфель депозитів у гривні в першому кварталі, був державний "Укргазбанк" - плюс 54,7 млн грн. Водночас обсяг валютних заощаджень фізосіб у ньому зменшився на $32 млн.

Відтік валютних і гривневих депозитів фізичних осіб відбувся у всій другій групі.

У цій групі банків найбільший відтік депозитів у валюті спостерігався у банку "Південний" одеського бізнесмена Юрія Родіна, "Банку кредит Дніпро" мільярдера Віктора Пінчука та з "Фідобанку" Олександра Адарича. За перший квартал вкладники винесли звідти $32 млн, $29 млн та $25 млн відповідно. Гривневі портфелі цих банків зменшилися на 127 млн, 203,6 млн та 188 млн грн відповідно.

Найбільший відтік депозитів фізосіб у гривні відбувся в "Платинум банку" – мінус 254 млн грн за три місяці.

Найбільший відтік депозитів фізосіб у валюті в першому кварталі у третій групі відбувся у "Таскомбанку" Сергія Тігіпка – з банку винесли $26,4 млн. Гривневий портфель скоротився на 26 млн грн. Замикають трійку лідерів із відтоку депозитів у валюті "Банк національні інвестиції" та "Восток банк", які втратили $24 млн та $23,5 млн відповідно.

Найбільший обсяг гривневих депозитів вкладники зняли в Міжнародному інвестиційному банку, який належить президентові Петру Порошенку. За перший квартал обсяг депозитів фізосіб у гривні скоротився на 50%, або на 193 млн грн. Водночас валютний портфель фізосіб зріс у банку гаранта на $5,5 млн. На початку року INSIDER повідомляв, що банк президента був одним із небагатьох, кого не торкнулася криза.

У четвертій групі банків найбільший відтік валютних депозитів був у "Місто Банку" нардепа Івана Фурсіна, партнера Дмитра Фірташа. За перший квартал вкладники винесли з банку $5,7 млн. Гривневий портфель зменшився на 16 млн грн. У гривні найбільший відтік був в "Експрес-банку" – мінус 72,3 млн грн. Водночас "Банк Михайлівський" закінчив перший квартал за гривневими депозитами у "плюсі". Приріст становив 44%, або 195,6 млн грн.

"Михайлівський" було створено в 2013 році. Останній рік він активно залучає вклади фізосіб, застосовуючи надвисокі відсоткові ставки за депозитами.

бізнес україна

Знак гривні
Знак гривні