Ні обмеженню свобод! Як у Росії та в законах 16 січня: Мобільний зв'язок хочуть зробити за паспортом

Держслужба спеціального зв'язку та захисту інформації розпочала підготовку нормативних актів для ідентифікації абонентів мобільного зв'язку, повідомили кілька джерел на ринку. Начальник управління зі зв'язків зі ЗМІ адміністрації Держспецзв'язку Віталій Кукса підтвердив цю інформацію, - пише Ліга.

Він уточнив, що днями відомство опублікує проект змін до правил надання телекомунікаційних послуг, де будуть прописані норми ідентифікації громадян. Нововведення, за його словами, буде впроваджуватися постановою Кабміну. Крім того, доведеться внести правки до профільного телекомунікаційного закону.

Ідентифікувати всіх українських pre-paid-абонентів зажадали силовики через постійну загрозу тероризму.

Те саме і з тих самих формальних мотивів було і в диктаторських законах 16 січня (див. SIM-картка за паспортом)

"Україна чи не остання країна в світі, де немає ідентифікації. Це імплементація європейського законодавства. Є побажання представників ЄС і США, щоб ця норма була швидше впроваджена", - розповідає Кукса.

За словами Кукси, поки ідентифікація буде проходити за паспортом, але якщо приймуть закон про ID-картки, то можна буде і по ній. Старих абонентів зареєструють у міру звернення до служби підтримки.

Для мобільних компаній, додав Кукса, встановлять певний термін, за який вони повинні будуть встигнути позбавити анонімності всіх абонентів. За цей термін їм ще належить поторгуватися.

Обов'язкова ідентифікація вже прописується в документах, які регламентують роботу нових телеком-послуг. Наприклад, збереження номера при зміні оператора. У фінальній версії порядку надання цієї послуги прописано, що абонентам, які отримують послуги знеособлено, може бути відмовлено в наданні нової послуги.

"Абонент - фізична особа вказує у заяві прізвище, ім'я, по батькові, місце проживання, серію і номер паспорта або іншого документа, що посвідчує особу", - сказано в проекті. Скоро подібні норми діятимуть і для надання інших послуг мобільного зв'язку.

Це вже не перша спроба Держспецзв'язку позбавити анонімності мобільних абонентів. Антологічного була здійснена ще за старої влади - влітку 2012 року. Тоді був опублікований проект змін до закону. Чиновники пояснювали, що зниження рівня анонімності абонентів дозволить правоохоронним органам більш якісно виконувати свою роботу.

телеком уряд IT

Знак гривні
Знак гривні