Україна просить ООН і ЄС ввести миротворців

Рішення проголосувала Рада, його проект було внесено в Раду Порошенком; можна прогнозувати, що в ООН рішення заветує Росія, але ЄС може ввести миротворців, якщо прийме таке рішення.

Верховна Рада проголосувала постанову про звернення до Ради безпеки ООН і Ради Європейського Союзу про розгортання на території України міжнародної операції з підтримки миру і безпеки.

За підтримку даної постанови проголосував 341 нардеп при 226 мінімально необхідних, - повідомляє Інсайдер.

"Розгортання в Україні міжнародної операції з підтримання миру і безпеки дозволить забезпечити ефективну імплементацію "Мінських домовленостей", насамперед, в частині невідкладного та всеохоплюючого припинення вогню, відведення всіх важких озброєнь, виведення всіх іноземних збройних формувань, військової техніки та найманців з території України, роззброєння всіх незаконних збройних формувань", - йдеться у пояснювальній записці документу.

Передбачається, що прийняття відповідної постанови сприятиме політичному врегулюванню та якнайшвидшій нормалізації ситуації, що склалася на території окремих районів Донецької та Луганської областей, відновленню в цих областях правопорядку, конституційних прав і свобод громадян, прав і законних інтересів юридичних осіб, створенню умов для повернення до вимушено залишених місць постійного проживання внутрішньо переміщених осіб.

Проект цієї постанови був внесений до ВР президентом Петром Порошенком 16 березня.

Крім того, учора голова ВР Володимир Гройсман попросив спікерів європейських парламентів ввести в Україну миротворчу місію та посилити санкції проти Росії.

мир україна росія війна Європа

Знак гривні
Знак гривні