Україна й через рік після Революції Гідності залишається найкорумпованішою в Європі - TRANSPARENCY

Попри незначний прогрес, Україна залишається найкорумпованішою державою в Європі за результатами щорічного Рейтингу сприйняття корупції, який складає міжнародна організація Transparency International
У цьогорічному рейтингу Україна піднялася на два пункти, й займає 142 місце серед 175 країн світу, - повідомляє Бі-Бі-Сі.

Країна ділить цю позицію з Угандою та Коморськими островами. У регіоні Східної Європи та Центральної Азії нижче від України розташувалися лише Таджикистан, Узбекистан та Туркменістан.

"Клуб тотально корумпованих держав"

"Україна так і не подолала межу "корупційної ганьби". Отримавши лише один додатковий бал, у порівнянні з 2013 роком, Україна залишається в клубі тотально корумпованих держав", - йдеться у заяві українського представництва Transparency International.

"Такі невтішні результати, на думку міжнародної антикорупційної спільноти, спричинені малопомітним поступом у руйнуванні корупційних схем, отриманих у спадок від всіх правлячих режимів часів незалежності України", - констатують експерти й додають, що нещодавно прийняті закони поки що не дали відчутних результатів з точки зору зменшення корупції.

Незначний прогрес

Водночас в організації відзначають "певні позитиви в антикорупційних кроках країни – за останній рік бюрократія стала менше душити бізнес, експорт та імпорт стають трохи вільнішими від хабарів.

У Transparency International Україна закликають владу закласти у бюджеті на наступний рік кошти на створення Антикорупційного бюро, внести зміни до законів щодо прозорості фінансів партій, розкрити дані держреєстрів (передусім, реєстру нерухомості та земельного кадастру), а також проводити перевірки держслужбовців на предмет відповідності їх стилю життя майновим деклараціям.

Рейтинг ("Індекс сприйняття корупції") складається на основі незалежних опитувань, в яких беруть участь міжнародні фінансові та правозахисні експерти, в тому числі Світового банку, Freedom House, World Economic Forum, Азійського та Африканського банків розвитку.

Кожна країна отримує від 0 (найвищий рівень корупції) до 100 (відсутність корупції) балів. У 2014 році Україна отримала 26 балів (у минулому - 25).

Лідирують у рейтингу Данія, Нова Зеландія та Фінляндія.

transparency україна корупція

Знак гривні
Знак гривні