Як заробляють на дитячих харчах. Розслідування депутатів Київради від ДемАльянсу

Антикорупційний штаб Києва продовжив дослідження закупівель дитячого харчування в Києві.

Нові виявлені нами факти свідчать про те, що фірма Ніка-1 Вікторії Кустової – невипадковий гравець на тендерному ринку.

За неповний рік (з січня по вересень 2014) вона отримала з бюджету міста Києва 56,3 млн грн., вигравши 71 тендер.

А тепер по фактах.

Факт №1. Найбільше перемог ПП «Ніка-1» отримує в Облонському районі (18,7 млн грн., що складає третину надходжень фірми по дитячому харчуванню). Цікаво, що п. Кустова є мажоритарним депутатом від Оболонського району, а з 2002 по 2010 роки була депутатом райради на Оболоні.

Факт №2. В третині тендерів (22 з 71), де виграє фірма Кустової, дешевші пропозиції відхиляються. Найбільше відхилень знову ж таки на Оболоні. Тут відхилили дешевші пропозиції 11 разів, в цілому по місту відхилили 22 дешевших пропозиції. Наприклад, при закупівлі «сиру м’якого кисломолочного не менше 9%» Оболонським управлінням освіти через відхилення дешевшої пропозиції місто понесло збитків на понад півмільйона грн.. У іншому випадку - закупівля м’яса Оболонським управлінням освіти, було відкинуто дешевшу пропозицію лише через те, що одна з довідок була подана російською, а не українською мовою.

Факт №3. В 90% ПП «Ніка-1» подається на тендери разом з ПП «Торгпродсервіс». Після відхилення дешевших пропозиції, в 60% випадків Ніка-1 і Торгпродсервіс залишаються єдиними конкурентами. Ми готуємо ще ряд звернень в прокуратуру, антимонопольний комітет та держфінінспекцію з проханням провести додаткове розслідування щодо можливих зв’язків цих фірм.

Нарешті, нагадуємо, що в жовтні сама Кустова лобіювала зміни до бюджету аби виділити кошти фірмам, що виграють тендери по дитячому харчуванню, тобто таким фірмам, як її власна.

Раніше депутатом Київради від ДемАльянсу Галиною Янченко було направлено ряд депутатських звернень в прокуратуру та держфінінспекцію з повідомленнями про вірогідні порушення під час проведення тендерів, де виграє фірма пані Кустової. Зокрема в ряді закупівель, де перемогло ПП «Ніка-1» були відхилені дешевші пропозиції, але причини відхилення приховані. Протоколи про відхилення вже 4 місяці не оприлюднені (попри вимогу законодавства оприлюднювати їх торгів протягом 3 днів з дня прийняття такого рішення). Держфінінспекція розпочала перевірку за фактами, викладеними у наших зверненнях.

Фракція ДемАльянсу в Київраді наполягатиме на створенні тимчасової контрольної комісії по перевірці тендерів на закупівлю харчування в столичні садки і школи.

В попередніх матеріалах ми припустилися неточності щодо одиниці виміру хлібу, який фірма «Ніка-1» постачала в дитячі заклади. Дякуємо Вікторії Кустовій за те, що вказала нам на це. Втім, навіть з урахуванням цієї неточності сума завданих збитків її фірмою через відхилення дешевших пропозиції та завищення вартості продуктів в порівнянні з ринковими цінами, по всіх виграних тендерах складає близько 2,5 млн. грн.

Контактна особа – Роксана Касумова, 063-93-75-279, roksana.kasumova@gmail.com

київ корупція кустова демократичний альянс

Знак гривні
Знак гривні