Сорос і Ослунд: Європа має прокинутись і допомогти Україні новим планом Маршалла

Інвестор-мільярдер Джордж Сорос і економіст, фахівець з Росії і Україні Андерс Ослунд опублікували статті, в яких закликали Європейський союз надати значно серйознішу фінансову допомогу Україні.

Українська економіка перебуває в небезпечному стані. Але найголовніше, відновлення України критично важливо для забезпечення безпеки ЄС, якому поки припадає лише реагувати на агресивні дії з боку очолюваної Володимиром Путіним Росії, вважають обидва експерти.

Пропоновані ними заходи варіюються від того, що Ослунд називає «планом Маршалла для України» з наданням грантів на десятки мільярдів євро, до пропонованої Соросом реструктуризації держоблігацій, яка дасть економіці час оговтатися, знизить і перенесе борговий тягар на більш пізній термін. Надавши економічну допомогу Україні, ЄС перехопить ініціативу і захистить себе, впевнені Сорос і Ослунд.

Обидва вважають, що одна з головних проблем України - зовнішній борг. Кредити, які їй планують надати МВФ і західні країни, лише збільшать його і змусять Україну витрачати значні кошти на їх погашення, а не на розвиток.

«Якщо необхідні кошти будуть надані у вигляді кредитів, Україна не стане фінансово стійкою», - пише у статті в Financial Times Ослунд, старший науковий співробітник Інституту міжнародної економіки Пітерсона, який працював у 1994-1997 рр. радником з економіки президента Леоніда Кучми.

У квітні МВФ уклав з Україною дворічну угоду про надання кредитів на $33 млрд, з яких сам він дасть $17 млрд, нагадує Ослунд і зазначає: липневий аналіз того ж МВФ показав, що держборг може зрости до 134% ВВП в 2016 р в разі реалізації шокового сценарію.

Колишній прем'єр-міністр Литви Андріус Кубіліус запропонував, щоб ЄС пообіцяв Україні виділити у вигляді грантів 3% свого бюджету на 2014-2020 рр., що становить 1 трлн євро, нагадує Ослунд.

«Почати реалізацію плану Маршалла для України потрібно на запланованій на грудень конференції донорів, після того як почне працювати новий український парламент і буде сформований новий уряд», - вважає Ослунд.

Сорос, голова Soros Fund Management, який ще в 1990 р відкрив у тоді ще Української РСР свій фонд, вказує в есе «Прокинься, Європа», опублікованому в New York Review of Books: європейські лідери не продемонстрували готовність надати Україні адекватну фінансову і військову допомогу.

Між тим, упевнений він, Росія представляє екзистенціальну загрозу Європі: «Ні лідери європейських країн, ні їхні громадяни не усвідомлюють повною мірою, з яким викликом вони зіткнулися, і не знають, як найкраще діяти в цій ситуації».

У Європі та США дотримуються стратегії стримування Путіна і вважають, що, йдучи йому на поступки, можуть не допустити, щоб він знову застосував силу: «А тим часом запроваджені санкції вчинять свій вплив, і в довгостроковій перспективі Росії доведеться відступити, щоб їх відміна принесла їй деяке полегшення».

«Це оманливі надії, засновані на помилковому аргументі, який не має під собою фактичних доказів. Путін постійно вдавався до використання сили і схильний вдатися знову, якщо не зустріне жорсткої відсічі. Але навіть якщо вищеописана гіпотеза має право на існування, абсолютно безвідповідальним є не підготувати план В», - пише Сорос.

Він стурбований тим, що міжнародні кредитори вирішили почекати з питанням про виділення Україні коштів до того, як 26 жовтня пройдуть парламентські вибори: «Це призвело до тиску на валютні резерви, якого можна було б уникнути, і створило ймовірність повномасштабної фінансової кризи в країні».

Новий пакет допомоги, на його думку, повинен включати обмін зовнішніх боргів (майже на $18 млрд) на більш довгострокові, менш ризиковані облігації.

Але, щоб не вважатися дефолтом, обмін повинен бути добровільним. Інвестори підуть на нього, вважає Сорос, тому що нові облігації будуть гарантовані (правда, лише частково) США і Європою.

Аналогічним чином США допомогли в 1980-ті справитися з борговою кризою латиноамериканським країнам, які реструктурували борг і випустили облігації Брейді (названі так по імені міністра фінансів США Ніколаса Брейді).

В результаті в наступні 2-3 роки уряду України доведеться витрачати набагато менше валюти на погашення зовнішнього боргу, знизиться ризик дефолту, скоротиться відтік капіталу.

Це також дозволить не допустити масового зняття вкладниками грошей з депозитів, переконати власників банків (багато з яких іноземні) терміново провести їх докапіталізацію.

«Європейському союзу пора критично поглянути на самого себе. Щось не так в ЄС, якщо путінська Росія домагається таких успіхів, нехай і в короткостроковій перспективі. Бюрократія ЄС повинна навчитися бути більш єдиною, гнучкою та ефективною. А самі європейці повинні уважніше придивитися до нової Україні. Це може допомогти їм знову знайти той дух, який привів до створення Європейського союзу. Рятуючи Україну, Євросоюз рятує себе», - такими словами завершується есе Сороса.

тероризм україна росія криза війна Європа

Знак гривні
Знак гривні