На 140 км кордону під Іловайськом лишалося тільки 600 бійців.

Трагедія Іловайського котла складається з багатьох елементів.

Про це в коментарі "ГОРДОН" сказав голова тимчасової слідчої комісії з розслідування подій під Іловайськом Андрій Сенченко.

"Сьогодні ми вже майже готові дати відповідь про те, в чому були помилки і недоробки, а помилки це чи злочин - вирішуватиме суд. С точки зору планування операції, командування нею, безумовно, йшло на різних поверхах військової машини, на кожному рівні були свої нюанси і свої помилки. Що стосується рівня командування секторами "Д" і "Б", рівня командирів батальйонів, то в цій частині трагедії ми можемо вже показати досить об'єктивну картину ", - сказав Сенченко.

Сенченко вважає, що незважаючи на заяву головного військового прокурора, що першопричиною оточення став п'ятий батальйон територіальної оборони "Прикарпаття", це - призначений винуватець.

За його словами, саме для того, щоб не дати спотворити результати розслідування, працюють депутатські комісії, тому що прокуратура все одно схильна до політичнонр тиску.

"Я не адвокат батальйону" Прикарпаття", але це один маленький елемент, який не міняв у цілому картини. При цьому очевидно, що було пряме порушення наказу. Але коли вчора головний військовий прокурор сказав, що батальйон тричі не виконав наказ командування і це послужило "ефектом доміно", він не зовсім правий. Якщо весь набір доміно розтягнути на сотні кілометрів, то ніякого ефекту доміно не буде, кожна клавіша впаде сама по собі. В цьому секторі "Д" навіть на момент, поки не пішов батальйон, на 140 км кордону було 600 наших військових. З них половина - це батальйон "Прикарпаття", 60 спецназівців, а всі інші - це тиловики, ремонтники, штаб, зв'язківці ... Про яку стійкість оборони в секторі "Д" можна говорити? ", - підсумував Сенченко.

Генпрокуратура призначила військово-тактичні експертизи для розслідування трагедії під Іловайськом, повідомив генпрокурор Віталій Ярема. За його словами, слідчі військової прокуратури проводять допити, зокрема, був допитаний керівник генштабу ЗСУ Віктор Муженко.

Командир спецбатальйону "Донбас" Семен Семенченко заявив, що, за його даними, втрати українських військових під Іловайськом і в секторі "Д" складають понад тисячу осіб.

Станом на 14 вересня упізнані тіла 107 українських військових, загиблих в боях з російськими військами під Іловайськ.

донеччина тероризм

Знак гривні
Знак гривні