З’їзд суддів. Є позитивні тенденції, але до оновлення системи ще далеко

Судді мають свої органи самоврядування, яких теоретично обирають самі. Але на практиці раніше суддівські з'їзди були чистою формальністю. Після нещодавнього прийняття закону про люстрацію суддів, відбувся перший з'їзд, на якому служителі Феміди пробували самостійно обрати керівництво. Фактично делегати вчилися бути дійсно суддями і громадянами.

«Остаточний результат з'їзду суддів України слід визнати досить позитивним-всупереч тому, що можна було уявити в перший день роботи. Раді суддів доручено розробити регламент звільнення суддів Конституційного суду у відповідності з відомою постановою ВР, а значить, банда безпринципних мерзотників, що забезпечили країні диктатуру Януковича (тобто надала йому повноваження з якими він не обирався - ред ), не залишиться на своїх посадах.

Результати виборів в Раду суддів і Вищу раду юстиції непогані. А головне, я знову помітив сьогодні, що судді, отримавши струс і вислухавши масу неприємних слів про себе, раптом перетворюються на майже нормальних людей, цілком прихильних демократичним процедурам, і ними стає зовсім не просто маніпулювати.

Хлопці, у нас з вами в цьому питанні все не так погано. Правда» , - коментує відомий блогер Карл Влох, котрий був на з'їзді.

Вчора увечері з'їзд завершив роботу і зробив перерву на невизначений час. "Ми отут порадилися й вирішили оголосити перерву", - повідомив головуючий на з'їзді Василь Онопенко. Причина у відсутності кворуму станом на вечір другого дня роботи.

Обрали керівництво Ради суддів (серед іншого призначає та звільняє Голову Державної судової адміністрації України та його заступників, котрі займаються забезпеченням роботи суддів і були при попередніх президентах важливим елементом у тиску на суддів).

Вищу раду юстиції (займається покаранням суддів) обрали, але не затвердили через відсутність кворуму на момент голосування.

Членів Вищої кваліфікаційної комісії суддів (важлива ланка у призначенні і покаранні судей) теж не обрали.

Як повідомляє Валентина Теличенко, адвокат, котра свого часу представляла інтереси матері Гонгадзе, і яка слідкувала за з'їздом із місця подій: «Зберуться делегати наступного разу вже восени. З одного боку, кажуть судді, що це план Ківалова був - зірвати з'їзд і якомога довше все лишити зі старим особовим складом. З іншого, - ми тепер маємо час обговорити кого судді обрали, вплинути на подальше розшарування в судовому корпусі, словом - не час розслабитися».

Головою Ради суддів обрали суддю Верховного суду Валентину Симоненко. Секретарем Ради суддів обрали суддю Апеляційного суду Хмельницької області Анатолія Марцинкевича.

Чинний глава Ради Василь Онопенко двічі виставляв свою кандидатуру від Верховного суду, але не набрав необхідної кількості голосів.

.

суд реформи люстрація

Знак гривні
Знак гривні