Руслана: «Люди готові до третього Майдану»

Сьогодні співачка зустрілася з українцями Варшави.

До столиці Руслана завітала з нагоди 25-річчя перших демократичних виборів у Польщі. Під час святкувань, що відбудуться 3 червня, співачка виконуватиме «Imagine» Джона Леннона разом із польською зіркою Едитою Гурняк.

Руслана у Варшаві, фото автора

В перерві між репетиціями Руслана знайшла час на відкриту зустріч, яку організував Варшавський Євромайдан. На початку заспівала для всіх гімн – мовляв, як же це, щоб українці зустрічалися і не співали гімну. Була проста і відкрита, з жовто-блакитною стрічечкою на джинсах, розмовляла ніби зі старими знайомими.

«Якби не було хабарів, МВФ нам не був би потрібний!» - запевняла Руслана. «Державна машина за один день не змінюється. І від зміни міністрів чи президентів теж. Зараз нам необхідно усунути середню ланку чиновників, які з покоління у покоління вчилися красти. А для цього не вистачить і десяти майданів». З аудиторії запитували, чи не чекає Україну повторення розчарування як після Помаранчевої революції – Руслана впевнено відповіла, що цього разу люди вже «навчені». Що, хоча молоде покоління активістів ще не має доступу до великої політики, але такі сили як Демальянс чи Громадський сектор Євромайдану вже впевнено про себе заявили.

Співачка акцентувала на важливості соціальних та духовних акцій, як «Молитва за Україну», в якій Варшава теж взяла участь. Заохочувала до волонтерства і малих кроків у великій спільній справі. На думку Руслани, Україну зараз може врятувати сильний волонтерський рух, який би почав дублювати функції держави. Адже якщо держава краде, то люди самі повинні рятувати один одного.

У політику співачка йти не збирається, але громадську діяльність продовжувати буде. «Вимоги Майдану на даний момент так і залишились вимогами. Якщо треба – люди готові й на третій Майдан. І його збере не Юля і не Петя. Жоден з політиків до нього не примажеться», - сказала співачка, чим викликала бурхливі аплодисменти.

Вікторія Жуган

Руслана Лижичко Варшава Руслана україна Євромайдан польща

Знак гривні
Знак гривні