Іларіонов: Путін поливив сірники бензином... але Україна так і не загорілась

"В Україні не виявилося жодного регіону , жодної області , в яких підтримка Путіна виявилася б достатньою. Незважаючи на захоплення адміністративних будівель у Східній Україні, число жителів цих областей, які підтримують сепаратистів і відділення цих регіонів від України, виявилося шокуюче ( для Путіна) низьким", - розповів екс-радник Путіна Іларіонов у розлогому інтерв`ю для New York Times.

Він посилається в тому числі на останні соціологічні опитування, які показали, що шансів на створення "Новоросії" у Москви немає і не було.

"Дзеркало тижня" опублікувало результати докладного соціологічного опитування по найбільш злободенних питаннях по кожній області Півдня та Сходу. Навіть у Луганській і Донецькій областях, що найбільшою мірою відрізняються від інших українських областей, прихильників сепаратизму виявилося вдвічі - втричі менше, ніж противників. У підсумку Путін став жертвою ( додам: ініціативною жертвою) міфу про казкову Новоросію, яким його годували його спін-доктори ще з часу Помаранчевої революції. Ніякого шансу у путінського плану щодо відділення Новоросії не було з самого початку - це була справжнісінька авантюра", - вважає Ілларіонов.

Путін витратив час на спроби розворушити проросійські настрої на сході України, це обернулося трагедіями, але не дало результатів, каже експерт:

"Для того , щоб переконатися в цьому , Путіну треба було кілька тижнів в цілому безуспішних підривних операцій російських спецпідрозділів , що призвели до загибелі багатьох людей на обох сторонах фронту розв'язаної Путіним російсько- української війни. Путін підпалював сірники, поливав бензином, підкладав порох... Але ні Україна в цілому, ні її південь і схід, ні навіть окремі, найбільш "сепаратистські" області не "загорялися". "Пальної речовини" у вигляді проросійських сепаратистів в Україні виявилося мізерно мало".

Перехоплена СБУ розмова між лідерами сепаратистів і координаторами в Росії стала одним із маркерів кінця авантюри, вважає Андрій Ілларіонов.

"Додатковим підтвердженням невблаганного наближення грандіозного провалу стала перехоплена СБУ розмова Баркашова з одним з лідерів сепаратистів. Його зміст показовий, оскільки в ній самі терористи говорять про те, що їм не вдається провести навіть фальсифікований референдум" .

"Кілька днів тому Дмитро Тимчук з" Інформаційного опору " звернув увагу на те , що приблизно десять днів тому Путін почав ротацію своїх занедбаних агентів. Виведені ГРУшники і ВДВшники стали замінюватися козаками, " тітушками". Зрозумівши, що його план провалюється, Путін почав заміну своїх елітних частин тими, хто на мові спецслужб і кремлевцев іменується "консервами", - розповів експерт про останні дії, які Кремль вживає на сході України.

Путіну нічого не залишається, як зробити ставку на дипломатію, але при цьому він буде продовжувати розхитувати ситуацію в Україні, каже Ілларіонов.

"Зараз він спробує перенести основну вагу кампанії з дестабілізації України з польових спецоперацій на дипломатичні . Зараз він робить ставку на переговори , до яких за допомогою неомюнхенців постарається залучити свою українську агентуру . Великий ризик чергової Женеви з черговим " планом Бжезинського" по здачі України без масового застосування військової сили. Поза всяким сумнівом , будуть вимоги відмови України від членства в ЄС , НАТО, гарантій її позаблокового статусу. Іншими словами, буде продовжена спроба реалізації сценарію зовнішнього управління Україною. Коли силові методи залишилися без скільки-небудь значимої підтримки, тоді вага переноситься на методи мюнхенського типу ", - заявив він в інтерв'ю.

Ілларіонов вважає, що від самих сепаратистів на сході країни вже нічого не залежить, їх можуть спробувати врятувати дипломатією, але ніяк не прямим військовим втручанням .

"Що стосується позиції самих сепаратистів, то зараз вона має мало значення. Чи будуть вони продовжувати свою приречену гру, або ж їм незабаром пояснять, що слід прислухатися до порад Путіна, не настільки важливо. Якщо вони не підуть за путінськими порадами, то їх доля буде аналогічна долі тих, кого на професійному жаргоні спецслужб називають "консервами". Якщо вони ще вважають, що Путін прийде їм на допомогу з військовою силою, то вони помиляються. Він спробує врятувати їх за допомогою т.зв. переговорів і міжнародних організацій. Подивимося, як на цю спробу відреагує українська влада".

Експерт вважає , що кримчани так само , як і жителі Донбасу , були проти окупації, і Україна помилилася, коли не стала боротися за своїх громадян.

"Провал Новоросійської авантюри показує, наскільки новоросійська ситуація схожа на кримську. У Криму кількість прихильників приєднання до Росії за всіма джерелами (від соціологічних опитувань до інформації Джемілєва і даних Ради з цивільних справ при Президенті Росії про учасників оккупендума ) склало від 15 до 31% від числа усіх виборців. У кримському окупендумі за приєднання до Росії проголосувала абсолютна меншість жителів. Їх абсолютна більшість було проти. Кримська історія показує, наскільки велику помилку зробила українська влада, віддавши Крим агресору без бою і здавши приблизно 2 мільйони лояльних Україні людей бандитській напівтоталітарній диктатурі", - заявив екс-радник Путіна Андрій Ілларіонов.

донеччина криза україна

Знак гривні
Знак гривні