Українці Варшави подякували польським політикам

Варшавський Євромайдан подякував депутатам Сейму Польщі за внесок у становленні вільної європейської України.

28 квітня організатори та учасники Євромайдану в Варшаві зібрались у будинку Сейму РП, щоб урочисто вручити подяки кільком польським політикам. Наталя Панченко, головний організатор Євромайдану в Варшаві, так розпочала зустріч: «Це вперше ми зустрічаємося не на площі, не під посольством, не на протестах чи маніфестаціях – але в Сеймі. Сьогодні вдруге ми дякуємо полякам. Першого разу ми дякували звичайним польським громадянам. Тепер – небайдужим польським політикам».

Зліва направо: активісти Євромайдану Наталія Панченко, Юлія Янчевська та депутати Марчін Швєнчіцкі, Міхал Щерба. Фото Віталія Тукала

Депутати Малгожата Гошєвська, Марчін Швєнчіцкі, Міхал Щерба і Томаш Маковські були на Євромайдані у Варшаві від листопаду і стали першими із західних політиків, що приїхали на Майдан у Києві. Вони протестували разом зі звичайними українськими громадянами і відкрито вимагали від Європи гострих санкцій. Маковські діяв також непублічно – це завдяки ньому гуманітарна допомога потрапляла з Польщі до України.

До подяки Гошєвській долучився гурт «Пікардійська Терція». Вони переказали вітання у короткому відеозверненні і присвятили пані депутатові пісню «Гей соколи», яка, за словами гурту, «дійсно об’єднує два народи». У відповідь, Малгожата Гошєвська поділилася: «Стільки слів вдячності неймовірно зворушують. Не знаю, чи я заслужила на ці слова. Коли вперше їхала на Майдан, я просто знала: треба їхати і допомагати. Але в такі дні, як сьогодні, я розумію: я роблю важливі речі».

Активіст Євромайдану Сергій Трушкін і депутат Малгожата Гошєвська, фото Віталія Тукала

«Не можна було стояти осторонь. Україна – це країна, що прагне слушних і корисних реформ. Вона може теж бути прикладом для недоброзичливого північного сусіда», - сказав депутат Швєнчіцькі. Він подякував активістам за мобілізацію публічної думки. «А ми намагаємося мобілізувати польських та західних політиків, щоби діяли активніше. Адже весь час здається, що роблять за мало. Сподіваймося, що спільними зусиллями щось вдасться».

Міхал Щерба ствердив, що одним зі спільних завдань, що стояли перед польськими політиками та Євромайданом, було інформування публічної думки – щоб звичайні поляки були свідомі того, що українські справи їх стосуються. «Реакція ЄС чи Сполучених Штатів була абсолютно неадекватною. У січні я був у Вашингтоні на конференці парламентарів НАТО, і американці пропонували говорити про Сирію, Єгипет... І це ми, поляки, ставили Департаменту Оборони США питання: а що ж з Україною?»

Депутат Томаш Маковскі. Фото Віталія Тукала

Депутат Томаш Маковські поділився враженнями з відвідування київського Майдану: «Коли відчув сльозогінний газ, зрозумів, що поляки переживали у 80-х, і що ви переживаєте зараз. Аж тоді зрозумів, як воно, бо я в ті роки був ще дитиною. Мені стало ясно, через що ви зараз, а ми 30 років тому, проходили в боротьбі за свободу. Зараз, щоправда, вам випало більше, адже на Сході тотальний хаос»

Депутати були приємно здивовані і разом з організаторами Євромайдану висловили надії, що у майбутньому будуть продовжувати співпрацю – головне, щоб не через настільки драматичні події.

Оригінал тексту польською на сайті http://euromaidanwarszawa.com/node/19

єс Варшава україна Сейм Республіки Польща Євромайдан польща

Знак гривні
Знак гривні