Варшавський Євромайдан: «Сьогодні Україна – завтра Польща»

16 березня на площі Замковій у Варшаві відбувся протест проти російської окупації в Україні.

Організаторами були учасники Євромайдану в Варшаві та українські студенти з університету «Vistula». Євромайдан привертав увагу промовистими плакатами, жовто-блакитиними кульками та грюкотом кухонного приладдя, а студенти влаштували флешмоб, присвячений єдності України.

На плакатах: "Сьогодні Україна - завтра Польща", фото автора

Волонтери Євромайдану стояли по периметру Замкової площі з плакатами, українськими прапорами та повітряними кульками. Плакати мали такі тексти: «Путін-Кат», «Сьогодні Україна – завтра Польща», «За нашу і вашу свободу», «Хочемо пишатися нашою країною – Росія, прокинься!», «Думаєш, Путін зупиниться на Україні?», «SSикун» (на фоні російського прапору), та інші. Студенти університету «Vistula», танцюючи та співаючи, з’єднали по черзі 24 області та АРК у єдину неподільну Україну. Закінчилася акція, традиційно, виконанням гімну України.

Поляк Ришард розмовляє з росіянкою Марією під час акції; обоє вони регулярно долучаються до Варшавсього Євромайдану, фото автора

Серед учасників акції, крім українців, були поляки, білоруси та росіяни. Був також польський депутат Мартін Свєнчіцкі, який часто долучається до подій Варшавсього Євромайдану. «Якщо Путін продовжуватиме безкарно займати чужі території, то наступними можуть стати Балтійські країни. Це становить загрозу і для Польщі – у довготерміновій перспективі», - коментує депутат. «Ми повинні усвідомити, що вільна і демократична Україна – в інтересах Польщі. А Європейський Союз повинен поставити собі ціль зменшити поставки енергоносіїв з Росії хоча б наполовину. Адже ті мільярди, що впливають з Європи в кишені російським олігархам, потім ідуть на фінансування російських провокацій та військової пропаганди».

Депутат Мартін Свєнчіцкі бере участь в акції, фото автора

Ярослав Козак, поляк із Вроцлава, що приїхав на вихідні до Варшави, теж вирішив долучитися до акції на підтримку Україні. «Особисто я жодної загрози для Польщі не відчуваю. Хоча в даній ситуації важко щось передбачити: сьогодні все спокійно, а що буде завтра – невідомо», - говорить він. «Дивно, що сьогодні тут так мало поляків. Адже, загалом, люди цікавляться, і намагаються допомогти, хто як може».

Пан Ян, який теж був у цей час на площі Замковій, до акції не приєднувався. «Я не можу прокоментувати, що там відбувається в Україні зараз. Загрози для Польщі я не бачу. Думки поляків щодо України поділені, хоча більшість ніби підтримує українців», - прокоментував він.

Флеш-моб українських студентів, фото: Степан Рудик

Вікторія Жуган

єс акція Варшава крим україна росія Євромайдан польща

Знак гривні
Знак гривні