Євросоюз відклав рішення щодо асоціації з Україною

Євросоюз укотре відклав рішення щодо угоди про асоціацію з Україною. Спостережна місія Європарламенту на чолі із Петом Коксом та Олександром Квасневським продовжить роботу в Україні до Вільнюса.

Про причини такого рішення пише Інна Завгородня, Німецька хвиля.

Європейський Союз укотре відклав ухвалення рішення щодо підписання угоди про асоціацію з Україною під час саміту Східного партнерства, який відбудеться 28-29 листопада у Вільнюсі. Такою були рекомендації екс-президента Європарламенту Пета Кокса та колишнього президента Польщі Олександра Квасневського, котрі очолюють спостережну місію Європарламенту в Україні, повідомляє інформаційне агентство dpa.

Увечері середи, 13 листопада, Кокс та Квасневський представили перед головами фракцій Європарламенту проміжний звіт щодо роботи місії в Україні. За його результатами було ухвалене рішення про продовження роботи місії до саміту у Вільнюсі. Наступного тижня очільники місії здійснять свій 27 візит до України, повідомляється у звіті, опублікованому на сайті Європарламенту.

Брак політичної волі

У своїй заяві Кокс та Квасневський відзначили значний прогрес у прагненні України виконати поставлені перед нею умови. Так, законопроекти про прокуратуру та про зміни виборчого законодавства пройшли перше читання. Друге читання цих законопроектів має відбутися 19 листопада, наголосили очільники місії. Вони також відзначили, що президент України Віктор Янукович міг би здійснити "часткове помилування" Юлії Тимошенко без законодавчих змін. Проте він віддав перевагу ухваленню закону, що уможливив би лікування за кордоном усіх хворих засуджених, які цього потребують, у тому числі Тимошенко, відзначається у звіті.

Кокс та Квасневський також підкреслили, що приймати рішення про долю угоди про асоціацію з Україною 18 листопада на Раді міністрів закордонних справ ЄС було би передчасно. На їхню думку, нерозв'язані питання ще можуть бути вирішені тим чи іншим способом, але за умови наявності політичної волі. Уповноважені Європарламенту закликали Україну у найближчий тиждень знайти політичну волю для ухвалення необхідних рішень.

"Питання Тимошенко" залишається ключовим

За словами президента Європарламенту Мартина Шульца, підписання угоди про асоціацію з Україною - в руках Європейського парламенту, повідомляє інформаційне агентство УНН. "Підписання в руках Європарламенту, але нашою ціллю було зробити це можливим. Одним з елементів, який може зробити підписання можливим - це вирішення питання Юлії Тимошенко", - підкреслив Шульц.

Як заявила голова фракції Зелених у Європарламенті Ребекка Гармс, рішення про продовження місії Кокса-Квасневського в Україні ухвалили через те, що "Європейський парламент справді хоче угоди про асоціацію з Україною, а з ним і європейського розвитку країни". Депутатка закликала український парламент не змарнувати шанс і затвердити закон, який би вирішив питання Тимошенко, аби не змарнувати і зближення України із Євросоюзом.

єс євроінтеграція асоціація політика

Знак гривні
Знак гривні