Після знищення меморіальної дошки Шевельову в Харкові, мовознавця збираються вшанувати у Києві

Комітет з питань культури та духовності Верховної Ради України (ВРУ) звернувся з пропозицією до київської влади встановити в Києві меморіальну дошку українському мовознавцю-славісту Юрію Шевельову.

Про це заявив на брифінгу в парламенті голова комітету В'ячеслав Кириленко.

Кириленко повідомив, що пропозицію узгоджено з керівництвом Інституту літератури Національної академії наук України (НАНУ), на будівлі якого (вул. Грушевського, 4) планується встановити меморіальну дошку Шевельову.

Кириленко також продемонстрував відповідь, яку комітет отримав від Національної академії наук за підписом президента НАНУ Бориса Патона, на запит щодо внеску Шевельова в українську науку та його стосунок до німецької влади в Харкові під час війни.

За словами народного депутата, п'ять інститутів НАНУ надали свої відповіді на запит (інститути НАНУ історії, українознавства, української мови, літератури, мовознавства). Учені підтвердили велике значення внеску Шевельова в зазначені галузі. Крім того, в Інституті історії спростували припущення про те, що Шевельов виступав ідеологом фашизму в пресі під час німецької окупації Харкова на початку 1940-х років. Українські історики заперечили також співпрацю Шевельова з німецькими окупантами.

На брифінгу також виступила нардеп Ганна Герман, яка заявила, що президент України Віктор Янукович «глибоко шанує» постать Юрія Шевельова та «абсолютно згідний» із пропозицією встановити йому меморіальну дошку в Києві на Інституті літератури, де вчений неодноразово бував.

25 вересня цього року в Харкові демонтували меморіальну дошку видатному українському мовознавцю-славісту Юрію Шевельову через півгодини після рішення міської ради.

Джерело: Ракурс.

шевельов київ влада

Знак гривні
Знак гривні