Луценка хочуть знову запроторити за ґрати

Вищий адміністративний суд України (ВАСУ) прийняв до розгляду позов донецького адвоката Володимира Оленцевича, в якому той вимагає визнати незаконним і скасувати указ президента України Віктора Януковича про помилування екс-міністра МВС України Юрія Луценка, а самого Луценка повернути в колонію.

Як повідомив «Острову» Оленцевич, своїм указом № 197/2013 від 7 квітня 2013 Янукович порушив норми «Положення про порядок здійснення помилування», згідно з яким право бути помилуваним має лише засуджений, який особисто подав президенту прохання про це.

«Юрій Луценко особисто такого прохання не подавав. Прохання про його помилування подала Уповноважена з прав людини Верховної Ради Валерія Лутковська», - нагадує Оленцевич. При цьому він наголошує, що Лутковська не мала законних підстав просити Януковича про помилування Луценко.

У зв'язку з цим Оленцевич подав позов до ВАСУ. Суд прийняв позов, але дату слухання поки не призначив.

У своєму позові адвокат вимагає: «Визнати незаконним і скасувати указ Президента України Віктора Януковича 197/2013 від 7 квітня 2013 «Про помилування засуджених» в частині помилування Луценка Юрія Віталійовича, 1964 року народження, засудженого вироком Печерського районного суду м. Києва від 17 серпня 2012 р. Зобов'язати Державну пенітенціарну службу України доставити Луценка Юрія Віталійовича до Менської виправної колонії № 91 (Макошине) Чернігівської області для продовження відбування останнім не відбутої частини призначеного йому вироком Печерського районного суду м. Києва від 17 серпня 2012 р. покарання у вигляді чотирьох років позбавлення волі».

Коментуючи вірогідний сценарій розвитку ситуації, Оленцевич сказав: «Для будь-якого юриста рішення за моїм позовом має бути однозначним - ВАСУ просто приречений на скасування указу президента в частині помилування Луценко, що тягне за собою повернення його до Менської колонії для продовження відбування покарання».

За позовами Оленцевича були скасовані Укази президента України Віктора Ющенка і позбавлені звання «Герой України» Роман Шухевич і Степан Бандера: в серпні 2011 р. ВАСУ підтвердив, що з 21 квітня 2010 р. Роман Шухевич не є Героєм України, а з 23 червня 2010 р. не є Героєм України Степан Бандера.

суд луценко кримінал політика

Знак гривні
Знак гривні