Норми, несумісні з життям. МОЗ поставило під загрозу існування дитячих садків

Нові санітарні правила утримання дошкільних навчальних закладів не зможе виконати жоден з них, ані приватний, ані державний.

Про це йдеться у відкритому листі відомого дитячого лікаря Євгена Комаровського.

Він зазначає, що становище з дитячими садками в країні вельми плачевне: тисячі матерів змушені сидіти вдома з дітьми, оскільки в дитсадках бракує місць. А якщо місце і вдається знайти, то умови перебування дитини в дошкільному закладі найчастіше досить далекі від ідеальних: «групи переповнені, нічим дихати, десь діти мерзнуть, комусь жарко, гуляють рідко, хворіють часто».

Тим часом, 1 серпня 2013 Міністерство охорони здоров´я України видало наказ про затвердження нових Державних санітарних норм і правил «Облаштування, обладнання, утримання дошкільних навчальних закладів та організація життєдіяльності дітей». Попередня версія правил не переглядалася з 1985 року, а нова вступила в дію з 3 вересня 2013-го.

«Загалом, вже неважливо, в якому напрямку (європейському, російському чи китайському) рухається наша країна. Міністерство охорони здоров´я України залишається жити у своєму особливому світі. З радянським мисленням, радянською звичкою спілкуватися з народом за допомогою наказів і радянською бюрократією. Але при цьому з далеко не радянськими матеріальними можливостями у поєднанні із сучасною корупцією, безвідповідальністю і безкарністю», - дає коротку оцінку документу лікар.

За його оцінкою, жоден дитячий садок у країні не відповідає і ніколи не відповідатиме новим санітарним нормам і правилам. Більше того, тепер в Україні в принципі неможливо організувати дитячий садок, що відповідав би вимогам міністерства.

Так, пояснює Комаровський, документ наказує, що в приміщеннях дитячого садка повинна бути відносна вологість повітря 40-60%. У той же час, центральне опалення (яке діє 6 місяців у році) - потужний фактор, що висушує повітря, і відносна вологість повітря в опалювальних приміщеннях завжди нижча за 40%. Підняти її можна за допомогою зволожувачів повітря. Також в Нормах вказується, що температура повітря в спальнях дитячого садка повинна бути в межах 18-21 С. Як мінімум 4-5 місяців у році підтримувати таку температуру можна лише шляхом кондиціонування повітря. Однак в розробленому МОЗ документі прописана заборона на установку кондиціонерів і зволожувачів повітря будь-якого типу. Тобто, законодавець свідомо позбавляє дитячі садки можливості слідувати його ж приписам.

«Чому в Міністерстві охорони здоров´я кондиціонери використовувати можна, а в дитячому садку не можна? - дивується лікар. - Чому не можна використовувати зволожувачі повітря? Чим це можна пояснити? Звичкою авторів закону жити виключно на морському узбережжі, де немає опалювального сезону і проблем з вологістю повітря?»

Комаровський вказує і на інші норми, які проблематично виконати, але легко порушити. Так, персонал дитячого дошкільного закладу не повинен надягати на пальці кільця і використовувати біжутерію - тобто, традиційне носіння обручок вже загрожує штрафом.

Дивують експерта і вимоги до обладнання туалетів: в туалетній кімнаті має бути 4 дитячих умивальники , 4 дитячих унітази у відкритих кабінках з перегородками висотою 1,2 м ( по 2 унітази в окремих туалетах для хлопчиків і дівчаток) незалежно від кількості в дитсадку дітей. Продукти відтепер можна возити тільки на автомобілі з написом «Продукти». А в озелененні території «не можна використовувати рослини, що викликають алергію» - при цьому в Міністерстві не потрудилися уточнити, на які рослини алергії ніколи не буває.

На думку лікаря, наслідки введення таких правил досить сумні: натовпи перевіряючих бігатимуть по дитячих садках і вимагатимуть грошей, оскільки порушення знайдуться у всіх. Небагато приватних підприємців, що розмірковували над відкриттям приватного дитячого садка, відкриють інший бізнес, а багато жінок так і будуть позбавлені можливості відвести дитину в дитячий садок і нарешті присвятити час собі.

У зв´язку з цим Комаровський звертається до політиків, чиновників, батьків і всіх небайдужих людей з пропозицією об´єднати зусилля, щоб убезпечити дітей від подібних законодавчих ініціатив та домогтися припинення практики, коли рішення, що зачіпають кожного, з´являються без публічного обговорення та при неможливості критики і корекції з боку професіоналів.

Зазначимо, що проект нинішніх Правил був оприлюднений у рубриці «Громадське обговорення» на сайті МОЗ 8 квітня 2013. А от знайти на ресурсі відомства кінцевий варіант документа виявилося досить проблематично.

Проблема дитячих садків вже котрий рік не сходить зі сторінок друкованих та електронних ЗМІ. Центральні та місцеві влади у відповідь рапортують про посилене будівництво нових та ремонт старих дитсадків.

Також нагадаємо, що питання забезпеченості дітей місцями у дошкільних закладах піднімалося на вищому рівні. Так, у нинішньому році очікувалося створення 60 тисяч нових місць у дошкільних навчальних закладах, а в цілому за 2013-2014 рік має бути створено 100 тисяч місць у дитячих садках.

Джерело: Коментарі.

закон діти загроза медицина

Знак гривні
Знак гривні