Навальний чи Путін: хто менше зло? Розмірковує російський політолог Бєлковський

Кампанія Олексія Навального і його тріумф (це слово тут доречне, хоча вибори він формально програв) пофарбували мирну енергію Болотної площі та проспекту Сахарова, які зачаровували, в чорно-червоний колір агресії та помсти. Рівень істерики в цій кампанії, а заодно і за її підсумками, виявився багато вище гранично допустимих величин. Вперше за моє не таке вже коротке суспільне життя мені стало страшнувато.

Станіслав Бєлковський, Московський комсомолець.

Феєричні вибори мера Москви, які ледь не обернулися другим туром, відбулися.

Теоритично, я повинен сильно радіти. Бо ці вибори підтвердили усі мої системні прогнози останніх років. Насамперед - прогноз про перебудову-2 , вперше викладений ще влітку 2010 року.

Нагадаю, тоді обговорювалося, що країна входить в епоху новітньої перебудови, яка характеризується насамперед:

- Тотальним відчуженням активної частини суспільства від влади;

- Розчаруванням еліт в політико-економічній системі, яка їх виростила і вигодувала.

У результаті чого і починається «двіжуха», здатна призвести до тектонічних змін у політиці. Як це вже було з нами в кінці 1980- х, під час перебудови-1.

У ситуації перебудови-2 влада в силу банальної кадрової деградації, але ще більш рухома неусвідомлюваним інстинктом саморуйнування часто приймає рішення, які суперечать її ж власним життєво важливим інтересам. І систематично опиняється в цугцвангу, коли будь-який з ходів погіршує її позицію. Пам'ятайте Михайла Горбачова і Ко зразка 1989-1991 років?

Так сталося і цього разу. Влада пішла на дострокові вибори мера Москви, вважаючи, що легко переможе (не вийшло). Здійснила спочатку одну грубу помилку, відправивши Олексія Навального до в'язниці через нікчемну справу «Кіровлісу», а потім ще одну, хоча і протилежну за змістом - випустила лідера позасистемної опозиції буквально через півдоби після арешту. Надавши тим самим 37- річному політику колосальне політичне прискорення, яке обернулося 8 вересня майже 28% голосів (при стартовому рівні в 8%).

Навальний і Собянін

Завдання легітимізувати обрання Сергія Собяніна у першому турі участю у виборах Навального (заради чого останньому раптово повернули свободу і щедрою рукою відсипали для реєстрації 49 підписів муніципальних депутатів - єдиноросів) не виконано. Не так вже багато москвичів вірять, що чинний мер дійсно переміг у першому турі.

Навіть мій прогноз конкретних результатів виборів (Собянін - 55-60 % , Навальний - 15-20%), хоча і не збігся з результатом виборів, але виявився все ж точніше, ніж у провідних соціологічних служб країни, що давали меру більше, а його головному опоненту менше. Що підтвердило думку про непропорційну роль соціологів у нашому суспільстві, а заодно і взагалі про злидні соціології.

Провал на столичних виборах системних опозиційних партій (КПРФ, «СР», ЛДПР) довів мою давню теза про те, що ці структури потребують екстреної модернізації, інакше їм смерть - і на зміну їм прийдуть інші сили.

Нарешті, я так чекав появи нового покоління лідерів, які на відміну від старих попередників будуть дійсно хотіти влади і боротися за владу, а не перетворювати політику на бізнес і нескінченно продавати голоси виборців Кремлю. Такі люди прийшли, й ім'я їм - Навальний.

Отже.

Я хотів би радіти, але чомусь не радію. Більше того: вперше за моє не таке вже коротке суспільне життя мені стало страшнувато.

Раніше мені чомусь страшно не було: ні напередодні краху СРСР, ні коли я голосно закликав до кольорових революцій, ні в роки видання моїх десяти антипутінський книг і роздумів про кремлівські мільярди, ні перед погрозами усіляких «нашистів», які одного разу таки розгромили мені дачу. (Я про це публічно раніше не говорив, оскільки вважав привід занадто дрібним: мене-то самого НЕ розгромили, а дача – будова, яку можна полагодити). Напевно, я був просто молодий і занадто плекав зухвалі ілюзії, щоб боятися.

А зараз - побоююсь. Відчуваю страх, розлитий у московському повітрі. І навіть начебто розумію, чому так виходить.

Кампанія Олексія Навального і його тріумф (це слово тут доречно, хоча вибори він формально програв) пофарбували мирну енергію Болотної площі та проспекту Сахарова, які зачаровували нас у перші дійсно перебудовні тижні грудня 2011-го, в чорно-червоний колір агресії та помсти. Рівень істерики в цій кампанії, а заодно і за її підсумками, виявився багато вище гранично допустимих величин.

До кінця передвиборної гонки склалося враження, що прихильниками топ-опозиціонера опанувало колективне божевілля. Причому жертвами його стали багато з тих, кого я вважав справжніми російськими інтелігентами, включаючи й моїх хороших знайомих. Досить сказати, що після публікації моєї статті «Краще Путін, ніж Навальний» 6 вересня, в якій я особисто про Олексія Анатолійовича не сказав ні єдиного поганого слова, дозволивши собі розкритикувати не його самого, а вождиську парадигму, мені прийшло чимало листів від тих самих знайомих і незнайомих, які, на мій подив, крили мене буквально останніми словами і всіляко соромили за незалежну точку зору щодо кумира. А заодно за ганебне бажання віддати свій голос іншому кандидату в мери (Івану Мельникову, що я в підсумку і зробив). Я раніше не знав, що ці люди взагалі вміють спілкуватися у такому тоні. А тепер розумію: після появи статті, яку ви зараз читаєте, десятки друзів викреслять мій телефон із записників. А я ж ніколи раніше про таке не думав, дурень !

В Інтернеті вже опубліковано список «13 ворогів Навального», в якому я зайняв почесне 4-е місце. Компанію мені склали: Едуард Лімонов, Григорій Явлінський, Володимир Рижков, Сергій Алексашенко, Айдер Муждабаев, Матвій Ганапольський, Олена Костюченко та інші. Я, чесно кажучи, спершу подумав, що переді мною - фальшивк , виготовлена кимось для дискредитації найяскравішого опозиціонера. Але ні, все виявилося простіше. «Документ» зробив активіст штабу Навального, співробітник одного з великих банків Максим Левін. По відношенню до «ворогів» у ньому рясно використовуються епітети типу: «вижив з розуму автор романів про сексуальні збочення», «нацмен, платний путінський підлабузник», «колишній платний радник Путіна, нині його платна повія» тощо. Ваш покірний слуга (вибачте за нарцисизм) названий буквально так: «напівполяк-напівєврей, майстер мерзенних комбінацій, давно ллє бруд на Навального і організовує нахабні провокації». Резюме автора списку: додавайте ще людей, ніхто не піде безкарним .

М-да. І від «нашистів», які серед візників «кривавого режиму» традиційно славилися грубіянами, не отримував я таких проклять. Тим більше, що Путіна я-то реально багато років з брудом змішував, а Навального в ті ж роки - практично звеличував.

Я зрозумів, нове покоління прийшло. Щоравда, не зовсім таке, як я очікував. Воно дійсно хоче влади. Але - щоб вгамувати гігантську спрагу помсти старшому поколінню, яке позбавило його виразних надій і реальних перспектив, відібрало власність і взагалі країну. Це покоління - БМП (Без Мене Поділили) . І коли їхня помста вийде на оперативний простір, може трапитися, що «кривавий режим» імені Путіна здасться нам маппет-шоу, а який-небудь старий Бастрикін, що роздає нині направо і наліво звірячі кримінальні справи, - садовим гномом . «Не забудемо, не пробачимо» - це для покоління БМП НЕ риторична фігура, а зовсім реальне гасло, яке осмислюється в предметній реальності.

Один мій друг сказав мені недавно: чи не вийде так, що про путінські часи ми через N років згадаємо як про найприємніші в нашому житті? Не може бути - відповів я тоді. Все може бути - думаю я зараз.

Провина за весь той букет почуттів, який не може (та й не хоче) приховувати покоління БМП, лежить цілком на нашій правлячій еліті. Ми її попереджали, що: запас міцності режиму тотальної корупції не безмежний; без вертикальної соціальної мобільності уникнути вибуху не вдасться; якщо не буде великих реформ зверху, вони рано чи пізно прийдуть знизу - на невигідних для влади умовах. Що всяка влада, яка, віджила і пережила себе та клінічно відмовляється змінюватися, стає об'єктом не просто скепсису або кпинів - але справжньої, непідробної ненависті.

Ні, сміялися нам у відповідь, нам, нашим дітям і онукам вистачить. А все інше нас не хвилює. Цей народ жив тисячу років у німій покірності, проживе ще кілька століть. Нічого схожого на арабські весни нам не загрожує, ха-ха-ха. І потім - у нас же охорона, ОМОН, танки...

Так-так. Танки, які не стріляють, і охоронці з омонівцями, багато з яких цілком симпатизують колективному Навальному. І готові йому нинішніх господарів на деяких умовах здати. Нехай це навіть ще не так помітно.

Що, отримали? І Навального в Москві, і Ройзмана в Єкатеринбурзі. (Останній до покоління БМП не належить, але багато в чому творить себе з тих же лютих емоцій.) І не треба спокушатися надлояльного Магаданом: долі держав вирішуються в столицях, це найпростіший закон.

Я так закликав цей день, щоб на його початку дізнатися, що мені якось не по собі.

Мабуть, вперше за все життя в мене прослизнула думка про еміграцію. Не в просторі - в часі. Я хочу потрапити до Москви моєї юності. Де любов і надія панували в повітрі, а не те, що я всіма фібрами перевтомленої душі відчув зараз.

Але я не елементарна частинка, щоб подорожувати в минуле.

Вибір 8 вересня засвідчив: ми зависли між недієздатною владою, яка зажерлась і вміє тільки тягнути минулий час (як казала Н.Я. Мандельштам про Л.І. Брежнєва), і новітньою опозицією, яка готова і хоче змести на своєму шляху все. По-дорослому, ніпадеццкі .

Чи зрозуміли ми вже, в якій історичній точці опинилися? І чи є шлях між Сциллою і Харибдою?

Поки не скаже ніхто.

інозмі путін росія Навальний москва

Знак гривні
Знак гривні