До виборів-2015 готові. Президент перезавантажив судову систему і взявся за ЦВК

Вчора президент фактично закінчив кадрове перезавантаження судової системи, яка раніше дещо застопорилася через блокування парламенту опозицією.

Про кадрові зміни пише Віталій Пирович, Коментарі.

В останні дні нинішньої парламентської сесії відбулося відразу кілька подій, яким опозиція завзято опиралася. Проте «регіонали» тактично переграли опозицію і таки зуміли домогтися потрібних для себе результатів у парламенті. Зокрема, вже екс-глава Мін´юсту Олександр Лавринович був обраний членом Вищої ради юстиції. Далі в судово-юридичній сфері управління країною події розвивалися стрімко - Лавриновича звільняють з посади міністра, на його місце призначають міністра Кабміну Олену Лукаш, а Лавринович моментально обирається головою Вищої ради юстиції (ВРЮ). Такий сценарій проглядався вже давно, але були й альтернативні варіанти. Зокрема, далеко не однозначно було те, що Лавринович очолить ВРЮ, а претендентом на посаду міністра юстиції розглядався радник президента Андрій Портнов, який зараз тісно співпрацює з молодим найближчим оточенням президента.

Проте президент не довірив свою судову іграшку «дітям» і вирішив залишити стовпами судової системи своїх «гвардійців» Лукаш і Лавриновича, які працюють у його особистій команді з середини 2000-х. Можливо, не останню роль у цьому зіграли останні події у Врадіївці, які остаточно забруднили мундир представника «молоді» президента - глави МВС Віталія Захарченка. Це кинуло тінь на всю «молоду команду» і змусило задуматися Януковича, а чи не партачать «юнаки» ще й в органах юстиції? До речі, перевага старих перевірених кадрів проявилася і в тому, що першим заступником міністра Кабміну одночасно з переходом Лукаш на нову роботу став старий юрист ПР Владислав Забарський, який поки буде виконувати її колишні функції. Таким чином, «кавалерійський наскок» «молоді» президента в особі Андрія Портнова на судову владу, що почався з того, що його протеже Ярослав Романюк очолив Верховний Суд України (ВСУ), закінчився невдачею. Як моральну сатисфакцію Портнов може очікувати хіба тільки те, що йому дадуть «добити» в судах вплив нардепа Сергія Ківалова. Той, мабуть, передбачаючи такий поворот подій, уже сконцентрувався на тому, щоб у майбутньому стати мером Одеси. Втім, поки «мочилово» Ківалова призупинено, а його кум, колишній глава ВРЮ Володимир Колесніченко повернувся днями до Ради юстиції за квотою парламенту.

Але все це вже «побічні ефекти», а головне - те, що значно посилився вплив Лукаш в українській юстиції, але при цьому не дуже постраждав і Лавринович, який очолив «судову інквізицію». Втім, він не дуже рвався туди, оскільки побоюється, що може перетворитися у ВРЮ на весільного генерала. Дійсно, Лавринович не має там жодної людини і мало знайомий із суддівським середовищем. А ось Лукаш цілком може святкувати підвищення. І з урахуванням того, що її чоловік Григорій Ілляшов очолює Службу зовнішньої розвідки України, а сестра Тетяна Лукаш є секретарем ЦВК, новий глава Мін´юсту перетворюється на одного з потужних політичних гравців, який може опонувати «молоді» президента. Тим більше що свого часу Лукаш та Ілляшов мали зв´язки з «газовиками».

До речі, після перезавантаження судової влади президента очікує ще більш клопітка, але архіважлива справа - переформатування ЦВК. Воно вже почалося з призначення туди нового відданого президентові члена Олександра Копиленка. Копиленка готують у глави Центрвиборчкому, але, схоже, є й інші претенденти на цю посаду - зокрема, називається Тетяна Лукаш. У світлі нової посади її сестри це не виглядає пустопорожніми балачками.

вибори-15 янукович суд цвк

Знак гривні
Знак гривні