День Перемоги: димові шашки, бійки і «Москалі, go home» (ФОТО, ВІДЕО)

Протестів з приводу святкування Дня Перемоги вже традиційно очікували у Львові, проте найбільш скандальними вони стали у Тернополі.

Зокрема, у Тернополі у Парку слави під час акції прихильників Компартії України «Парад переможців» сталося зіткнення між правоохоронцями та народними депутатами від ВО «Свобода»

Спочатку колоні, що рухалася алеєю в Парку Слави в оточенні правоохоронців, дорогу перекрили народні депутати від ВО «Свобода» Олексій Кайда, Михайло Головко та Олег Сиротюк.

Заступник начальника обласного управління міліції з питань громадської безпеки Василь Облещук заявив, що постановою суду сьогодні вже скасовано рішення позачергової сесії міської влади про заборону використання в місті радянської символіки під час масових заходів. Він також зазначив, що комуністи подали заявку на проведення заходу, а, отже, мають право на проведення акції в Парку Слави. Разом із тим депутати під час спілкування з Облещуком з’ясували, що номер скасованого судом рішення міськради не повністю відповідає номеру прийнятого сьогодні міськрадою рішення. Вони відзначили, що таким чином рішення є чинним, повідомляє сайт «20 хвилин».

Депутати також зазначали, що проводять у Парку Слави зустріч з громадянами й у разі перешкоджання їх депутатської діяльності правоохоронці нестимуть кримінальну відповідальність. Після цього народні депутати, депутати міської та обласної рад повернулися до людей, які перекрили алею в Парку Слави, і стали перед ними, взявшись за руки. Співробітники спецпідрозділу міліції «Беркут», які йшли перед колоною комуністів, прорвали «живий ланцюг» «свободівців». А коли один із народних депутатів від «Свободи» почав бити по касках бійців спецпідрозділу, почалося зіткнення, під час якого депутат отримав забої на обличчі, на ньому повністю порвали сорочку. Кількох людей, які перешкоджали рухові колони комуністів, правоохоронці посадили в автозаки.

Комуністи ж провели свій захід біля Вічного вогню, а потім під скандування «Ганьба!» залишили Парк Слави в оточенні великої кількості правоохоронців. Дорогою невідомі кинули в них димову шашку.

7 травня Тернопільський окружний адмінсуд призупинив рішення сесії міськради від 8 квітня 2011 року «Про заборону розміщення радянської символіки на державних установах і комунальних підприємствах». З відповідним позовом звернувся прокурор Тернополя.

Менш значущі інциденти трапилися в Івано-Франківську та у Львові. Зокрема, в Івано-Франківську представники ВО «Свобода» влаштували мітинг, щоб перекрити вулицю, якою мали пройти комуністи, передає «ZIK».

«Свободівці» поставили намети з партійною символікою, також прихильники партії тримали плакати з написами «Ні прапору окупантів» та «Геть червоні ганчірки».

А у Львові на площі біля пам’ятника Шевченку «свободівці» показали виставу «Вся правда про окупаційну війну на території України». Як передає «Львівський портал», самодіяльні актори, серед яких були депутати місцевих рад від ВО «Свобода», переодягнені в костюми червоноармійців, НКВДистів, есесівців, показали суть Другої світової війни, в якій тирани ціною мільйонів людських життів захоплювали чужі землі.

У першому епізоді – події 1939 року. Есесівець обіймається з НКВД, вони радісно про щось розмовляють, а потім починають ділити Україну. На карті України вони пересувають межі, поки не дійдуть згоди.

У другому епізоді «свободівці» показали 1941 рік. «Загороджувальні загони» НКВДистів штовхають вперед на вірну смерть простих червоноармійців. Попереду – німці, які знищують червоноармійців, ззаду – енкаведисти, які кричать «За Сталіна!».

Завершили виставу події 1945 року. Війна закінчилася. НКВДистів нагороджують бойовими орденами. Натомість про простих червоноармійців забувають, а деяким чіпляють ярлики «ворога народу».

Крім того, у Львові на Пагорбі Слави троє людей підняли плакати з написами «Москалі, go home» і «Геть убивці», на якому намальована свастика = серп і молот = череп.

протести перемога війна історія

Знак гривні
Знак гривні