Їздимо по-новому. Набули чинності нові правила дорожнього руху

В Україні сьогодні, 15 квітня, набуває чинності нова редакція правил дорожнього руху (ПДР).

Згідно з новими ПДР, темним часом доби є "частина доби від заходу до сходу сонця". Раніше було передбачено, що це період від кінця вечірніх сутінок (30 хвилин після заходу) до початку ранкових сутінків (30 хвилин до сходу).

Крім того, за новими правилами, дорожні знаки мають перевагу перед дорожньою розміткою.

Також введена низка нових дорожніх знаків, наприклад, "Пункт зупинки трамвая", "Кінець пункту зупинки трамвая", "Культова споруда", "Промислова зона", "Фото-, відеофіксація порушень".

До білої і жовтої дорожних розміток додається розмітка синього (місця паркування на проїжджій частині) та помаранчевого кольорів (тимчасова розмітка).

У новій редакції закріплене положення, згідно з яким з 1 жовтня по 1 травня всі транспортні засоби за межами населених пунктів повинні будуть їздити з увімкненими ходовими вогнями або ближнім світлом фар. Це, на думку авторів змін, дозволить поліпшити реакцію водіїв на мінливі дорожні умови.

З ПДР виключено пункт, згідно з яким обгін транспортних засобів дозволяється лише з лівого боку. "Цей пункт суперечив поняттю "обгін", який сам по собі передбачає виїзд на зустрічну смугу, що розташована тільки зліва по ходу руху автомобіля. Праворуч, як відомо, може бути тільки смуга для руху в одному напрямку з вами", - розповів співрозмовник в ДАІ, зазначивши, що ця поправка не означає дозволу на обгін справа по узбіччю дороги.

З остаточного варіанта нової редакції ПДР було виключено положення про необхідність водіям при перебуванні на трасі в темний час доби надягати світловідбиваючий жилет. У ньому також немає чіткого положення про необхідність зміни шин з початком нового сезону. Вказується лише, що в разі постійної експлуатації транспортного засобу на дорогах зі слизькою проїжджою частиною "рекомендується використовувати шини, що відповідають стану проїжджої частини".

Кабінет міністрів затвердив нові ПДР на засіданні 11 лютого 2013 року.

Джерело: Gazeta.ua

закон транспорт

Знак гривні
Знак гривні