Європейський суд: українська влада не має права перешкоджати мирним зібранням

Без регулюючих документів рішення українських судів про заборону мітингів будуть вважатися винесеними без законних підстав.

Рішення ще не набуло чинності, і у Києва є можливість оскаржити його у Великій палаті ЄСПЛ, передає zn.ua.

Рішення Європейського суду з прав людини у справі "Олексій Веренцов проти України" було оприлюднено вчора на сайті суду, пише видання Коммерсантъ-Украина. Олексій Веренцов, керівник львівської правозахисної організації "Вартові закону", звернувся до Страсбурга зі скаргою на свій арешт.

12 жовтня 2010 року перед будівлею прокуратури Львівської області відбулася нечисленна акція протесту, яку влада визнала незаконною. Після її проведення пан Веренцов був затриманий і засуджений до трьох діб адміністративного арешту, апеляційна інстанція підтвердила цей вирок.

Страсбурзький суд виніс рішення всього через два роки, що є безпрецедентним терміном для справи, де мова не йде про загрозу життю або здоров'ю заявника. Суд надав скарзі вищий пріоритет, оскільки побачив в Україні системну проблему перешкоджання проведенню мітингів. ЄСПЛ встановив, що стосовно пана Веренцова було порушено три статті Конвенції з прав людини: про свободу зборів, про право на чесний суд і заборону покарання без законних на те підстав. У результаті суд зобов'язав Україну виплатити Олексію Веренцову 6 тис. євро моральної шкоди.

Крім того, суд зобов'язав владу усунути джерело проблеми з незаконними заборонами мітингів. Конституція дає владі право встановлювати обмеження для проведення мирних зборів, але відповідний закон досі не прийнято.

"ЄСПЛ визнає, що для формування законодавчої бази необхідний час, але не може погодитися з тим, що затримка у більш ніж 20 років є виправданою, особливо коли це стосується такого основоположного права, як свобода мирних зборів",- йдеться у рішенні.

Слід зазначити, що за відсутності відповідного закону українські суди, обмежуючи мітинги, найчастіше посилаються на постанову пленуму Верховного ради СРСР від 1988 року. У Страсбурзі вважають таку практику обурливою, оскільки радянські правила суперечать основам демократії і є неконституційними.

Рішення ЄСПЛ окремо наказує українській владі невідкладно прийняти закон, який би регулював порядок інформування про підготовку мітингу, визначав мотиви і порядок дій влади для обмеження такого права. Контроль над діями Києва у цій сфері буде здійснювати Комітет міністрів Ради Європи.

єс протести арешт мітинг суд влада Європа

Знак гривні
Знак гривні