Герої засніженого Києва. Історії волонтерів (+відео)

Столична влада виявилася абсолютно неготовою протистояти стихії, тому кияни почали рятувати своє місто самі. В столиці було організовано одразу кілька волонтерських рухів з порятунку мешканців Києва та людей, які опинились у снігових заметах на трасах поблизу столиці.

Роботу, яку ведуть волонтери до цього часу, можна розділи на два напрямки. Водії позашляховиків, насамперед ралійних джипів, витягували машини із затору. Було створено навіть спеціальну інтерактивну карту. Ті ж, хто не міг допомогти автомобілістам своїм транспортом розчищував від снігу під’їзди до лікарень та поліклінік.

ТЕКСТИ відібрали кілька цікавих повідомлень в соцмережах учасників волонтерських рухів, щоб читачі могли уявити собі реальні масштаби їхньої діяльності. Наприкінці тексту є повідомлення, на яке ми просимо звернути особливу увагу, - волонтерам потрібна допомога у протистоянні з офіційними рятувальниками, які вчинили на трасі Київ-Житомир бійку. Повідомлення публікуються мовою оригіналу.

Ольга:

є такий хлопець - Георгій.

40 хвилин назад він збирався спати в автобусі на 23 км Житомирській трасі, перед цим він весь день з командою волонтерів розтягував і розкопував житомирську трасу.

Але на оффроад-форумі з*явилась інфа, що на 26 км народжує жінка. Щойно я йому це написала, він почав одягатись, а його друзі заливати бензин йому в машину.

через 10 хвилин він був на місці.

Через 5 хв він її знайшов, не маючи жодних даних, контактів і орієнтирів. Тільки "жінка народжує, 26 км".

Щойно він її довіз до швидкої, яка його чекала на м.Житомирська

Довіз вчасно, швидка погнала в лікарню. Георгій сьорбає чай якомусь в магазі поруч, а ми нарешті можемо розтиснути кулачки.

Добре, що є такі люди.

ПС. Народила. Хлопчик)

Денис:

Что и сколько тягал, перевез даже вспоминать не хочу.

Есть вопрос по делу. Сегодня ночью, на окружной под горой снега чисто случайно обратил внимание на жигули с неклейкой " инвалид" . Машина стояла на обочине, а дорога была прочищена и все катали туда сюда.

Это был комок льда занесенный снегом.

Постучал... Внутри семейная пара - оба инвалиды, возвращались из Ровно в Харьков с похорон. Сгорело сцепление...

Замерзшие, голодные они ДВА дня сидят в машине...

Видать в состоянии аффекта попросили их дотянут до Полтавы... Этого я сделать не могу, поэтому потащил их искать сто и сцепу. Сцепу нашли, сто - нет.

Сейчас машина на подоле, а они у меня дома отогреваются, отсыпаются.

Milord:

С самого приятного, вытянул на Подоле скорую с роженицей и сопроводил до роддома (на всякий случай) через пару часов отзвонился новоиспеченный папаша и сказал что родился мальчик. Чувство было не передаваемое!

Александр:

Из хорошего вытянул четыре машины и набил морду таксисту так как последний был в ЖОПУ УБИТЫЙ. Остановился помочь беспомощно висящему ланосу,а в середине это тело.Ключи забрал,думал ментам передать но их как назло небыло,долго воспитательную беседу не проводил,отправил чела есть снег.

Вадим:

Фух.Добрался домой.

Барышня родила Пацана. Пришла смс. Огромное спасибо ребятам за то что не оставили замерзать.

После прозьбы о помощи набрали человек 10, предлагали чай и еду.

Леша диско просто живчик - час ночи, а ему все вытаскивать и вытаскивать.

у меня в машине сидела дочка с подругой и одновременно задали вопрос "А почему им горадминистрация топливо и медали не выдают?".

Я НЕ СМОГ ОТВЕТИТЬ!!!!!!!!!!!

Зато увидел за последние три дня много ПОЗИТИВНЫХ моментов - Гаишники на скорость не ловят, а на удивление толкают застрявшие машины .

Roman:

нескромно отмечусь и я:

суббота, пеший поход от моста Дегтяревская/Телиги до перекрестка Дегтяревская/Довнар-Запольского:
- бмв
- ланос-такси (даже спасибо не сказал)
- рено пирожок
- 99я
на обратном пешом пути:
- 2 ланоса расстолкал прям на перекрестке Дегтяревская/Довнар-Запольского
- на повороте на Зоологическую вытолкал короллу к обочине - дальше парень пошел пешком
- черную шкоду и шевроле эванду возле спец-экспорта

во дворе:
- сузука гранд витара (при помощи ЛК200)
- лексус 470

итого: 10к машин

выводы:
- лопата была только у одного
- китайо-жиперы, ренж-роверы, кубики, лексусы почти всегда игнорировали все призывы помочь кого-то вытянуть.
- пешеходы помогали толкать только если на них было гаркнуть чуть ли не матом - помогите.
- водители почему-то стеснялись попросить помощи - проход сам предлагал

Владимир:

Только что вернулся. Рубились и таскали на Шамрыло и Дегтяревской.Собирались ехать на житомирку. Прочитали на форуме что житомирка уже едет и ушли на Палладинав сторону Эпицентра и Пущи. Там и начали в основном таскать. Там работы валом!!! От Эпицентра до Пущу хороший затык. Вытаскивали в 3, в 4 машины паровозиком фуры. От них самое большое зло! Именно они закупоривают движение. Только расчистили одну полосу для движения легковушкам,тут же находится пару мудаков на фурах (особенно убили поляки), ломятся в освободившийся ряд, застряют и начинай все сначала.

Иван:

целый день за рулем - описывать дороги бессмысленно - "убраны" самые основные. проехал от Окружная/Стеценко до Борисполя, в с.Гора свернул на Процев и до с.Мартусовки - такого экстрима натерпелся - словами не передать, не в одной поездке так не уставал. Дергал от LX570 до фур.

РЕЗЮМЕ: большинство людей очень беспечны - ни строп, ни лопат, НИ ФИГА - вообще готовы сидеть пока не помрут от холода и от голода, НО ПРИ ЭТОМ будут проклинать правительство/автодор/и т.д. и сами не будут ни чего делать...

Роман:

Хотелось бы выразить всем мое почтение. Вчера на своей crv с питерскими номерами курсировал по Оболони, потом двинулся в центр, вытаскивал кого мог. Обратил внимание, что у каждого второго в бедствии уже стоял кто-то, помогал. Даже когда я сам вставал покурить - минуты не проходило: машины останавливались, спрашивали - нужна ли толкнуть, помочь и т.п. У вас тут народ всё-таки очень отзывчивый, это очень здорово. Я потом еще до утра возил "застрявших" людей, отметил что город начали занимать ДПС, под 5 часов стояли уже почти на каждом перекрестке )

Артем: Своїм джипом рятую людей від голоду...)

Рятуй Київ без Попова: Звіт на 16:00 25.03

Приблизно в 10.00 3 позащляховика від "ВО Свобода", загружені мотузками, лопатами та волонтерами виїхали на Житомирську трасу, що б допомагати людям, які там застряли. Однак виявилось, що ситуація там вже не така критична, досі затори, але легковушки вже "літають" без проблем, а фури хоч і повільно, але рухаються.

Коли вже думали від'їзжати мене набрав Володимир Загазей та повідомив про фуру з хімікатами, яка вже три дні стоїть на 70-му км і от-от перевернеться. Звязались з водієм. Ситуацію тримає на контролі Євген Карась. Завдяки йому цією справою нарешті зацікавились МЧСники і обіцяють її якнайшвидше вирішити.

Тим часом Онисія Гарай відгукнулась на прохання про допомогу інституту фізіотерапії та пульмунології. Зібрала приблизно 20 людей з якими і провела розчистку. Зараз ця група гуляє районом і чистить від заметів інші місця.

До Tamara Shevchuk звернувся головних лікар дітячої лікарні "Охмадит", з проханням почистити територію, оскільки за ніч під'їзд до лікарні підмерз і там стали буксувати машини. Вона зібрала також біля 20 людей. Варто сказати, що Охмадит прийшли чистити багато киян, які не є членами будь яких молодіжних організацій чи партій.

Рятуй Київ без Попова:

МНС робить з нас дурників, кажуть, що нічого такого на Житомирській трасі не було, ніхто грошей не брав і з волонтерами не конфліктував.

Ми звертаємось до всіх водіїв, які зіштовхнулись з випадками, коли працівники МНС були байдужі до вашої ситуації, поки ви не пропонували гроші, а також до всіх водіїв, яким працівники МНС відверто називали таксу за витягання машини - будь ласка, розкажіть свою історію в коментах до цьго повідомлення (http://vk.com/riatuj_kyiv?w=wall-51436794_468), або надішліть на е-мейл 100grn_mns@ukr.net

У своїй історії обовязково вкажіть конкретику - час, дату, місце, можливо ви запм*ятали ім*я, прізвище, звання мнс-ника, чи номер їх авто, чи хоча би бортовий номер їх машини (великі літери на дверцятах), можливо у вас зберігся запис з відеореєстратора.

стихія самоорганізація київ

Знак гривні
Знак гривні