Боротьба зі стихіями. Для влади розробили спеціальну пам’ятку

Оскільки влада знову виявилися неготовою до прогнозованого стихійного лиха, керівник проекту з організації автоквестів «Автоквест» Владислав Резніков опублікував на своїй сторінці у Facebook спеціальну пам’ятку для президента з покроковим планом боротьби з природним лихом.

«Я багато подорожую світом і бачив, як в інших країнах справляються зі стихійними лихами у столицях і мегаполісах. Тепер, коли життя потихеньку налагоджується, пишу цю пам'ятку в надії, що коли Київ наступного разу накриє сніжний шторм, саме завдяки цій послідовності дій вдасться уникнути апокаліпсису і жертв. Нагадую, що про ураган було відомо за три дні до його приходу до столиці. Отже, за три дні до Дня (Д мінус 3)!» - пише Владислав.

Д – 3

1. Президент і градоначальник проводять спільну з метеорологами прес-конференцію і чесно попереджають про можливий шторм, надзвичайний стан і червону тривогу для населення. Оголошується подобовий і погодинний план дій.

2. Супермаркети розпродають продукти з малим терміном придатності і форсують завезення продуктів тривалого зберігання.

3. Населення запасається продуктами, бензином, лопатами і зміцнює житла, включаючи перекриття захисним покриттями вікон, дверей і прорізів, воріт та парканів, встановлює бруствери з мішків з піском навколо будинків і входів, прорізів у підвали, або фіксує гідроізолюючу плівку.

4. Власники громадських і комерційних будівель продовжують те ж саме в обов'язковому порядку відповідно до встановленого заздалегідь плану дій у надзвичайній ситуації, який їм заздалегідь безкоштовно розробила та надала Рятувальна Служба

Д – 2

1. Проводиться перевірка працездатності усіх служб міста, їх взаємодії і розуміння послідовності дій каскадом, починаючи з президента і градоначальника, аж до самого останнього двірника згідно з раніше проведеними бойовими навчаннями. (Тут дозволю ліричний відступ про наболіле: кілька років тому ми з Зоріним і колегами по Автоквест Груп, на прохання заступника Шевченківської райадміністрації витратили два місяці на розробку плану подібних комплексних навчань, але потім все заглохло і так нічого вони толком і не провели).

2. Оголошується державний вихідний у день Д і Д +1 до особливого розпорядження для структур усіх форм власності, включаючи магазини, аеропорти, вокзали та громадський транспорт; виключаючи готелі, екстрені служби, лікарні та воєнізовані підрозділи, так само системи життєзабезпечення міста - котельні, газ, водогін, електропостачання. Мандрівники заздалегідь міняють плани, жителі запасаються продуктами.

3. ДАІ інформує про заборону в'їзду в місто і поїздок в день Д і Д +1, а починаючи з 19:00 Д-1 просить прибрати усі без винятку автомобілі з вулиць у двори під загрозою безкоштовної евакуації і не видачі автомобіля до 9:00 Д + 2

Д – 1

1. У місто стягуються загони технічної допомоги з прилеглих областей, що не потрапляють до зони стихійного лиха, які можуть підсилити міські служби та розміщують їх в підготовлених для них військовими приміщеннях, як то актові зали шкіл і коледжів, приміщення експоцентрів і спортивних споруд, оперативно орендованих для цих потреб.

2. На відкритих майданчиках парковок супермаркетів, стадіонів тощо, розгортаються спеціалізовані табори для спецтехніки, оснащені польовими штабами, електропостачанням, місцями відпочинку персоналу, які перекриваються силами правопорядку. Там же знаходяться пункти обігріву громадян. Табори рівномірно розміщені по території міста і володіють повним комплектом бригад.

3. Після 19:00 патрулі ДАІ, оснащені комп'ютерною базою даних, прочісують магістралі та вулиці, розшукуючи власників за телефонами, вказаними при реєстрації держномерів, які не прибрали у двори автомобілі, контролюють виконання екстрених заходів. З 21:00 відбувається евакуація покинутих автомобілів, з 24:00 рух транспорту у місті зупинено. Метро працює цілодобово.

4. Спецбригади перекривають тунелі, мости та інші небезпечні для руху ділянки. При необхідності проїзду спецслужб, транспорт супроводжується важкою військовою технікою.

Д - 0

1. Життя в місті зупинене, усі служби в бойовій готовності з чітким розумінням послідовності дій. Розгорнутий центральний Оперативний Штаб в столичній міськадміністрації під управлінням президента.

2. З першими ознаками настання стихії всі бригади оперативно займаються розчищенням основних магістралей, другорядних доріг, в'їздів у двори. Роботи ведуться масованими групами спецтехніки у супроводі патрулів ДАІ. Екстрені служби такими ж посиленими бригадами усувають обриви проводів, ризики затоплень, руйнування і виконують термінову евакуацію громадян при необхідності в тимчасові пункти обігріву. Завдяки заздалегідь оголошеним заходам на вулицях ні фур, ні буксуючих тролейбусів, ні приватних машин, немає застрягших в аеропортах і на вокзалах пасажирів.

3. ЗМІ по всіх каналах зв'язку ведуть прямий репортаж з центрального Оперативного Штабу, активно інформуючи про поточну ситуацію.

4. Прибирання вулиць триває постійно і завершується лише тоді, коли припиняється стихійне лихо. Завдяки наполегливості та вільним вулицям, це відбувається досить швидко.

Д + 1

1. Президент у супроводі градоначальника і ЗМІ облітає на вертольоті (ось і вертоліт пригодився) постраждалі райони і здійснює посадки в найбільш постраждалих ділянках, спілкуючись з населенням, яке заспокоює своєю увагою, і хвалить оперативні дії служб.

2. Завершується розчищення вулиць, ремонт систем, порятунок громадян і мінімізація збитку. Поступово, район за районом відкривається рух і знімаються обмеження руху транспорту. Відкриваються магазини. Починає роботу громадський транспорт.

3. Громадяни у міру сил розчищають прибудинкові простори, демонтують захист будинків і гідроізоляцію.

Д + 2
1. На підсумковій прес-конференції президент і градоначальник доповідають громадянам про ліквідацію наслідків шторму, успіхи, невдачі та приймають коригувальні дії для ще більш успішної боротьби зі стихією наступного разу.

2. Автомобілісти забирають свої машини цілими і неушкодженими з майданчиків для евакуації.

3. Помічники з інших областей отримують нагороди і роз'їжджаються.

4. Військові розбирають тимчасові табори.

5. Життя у місті повністю відновлено без героїчних зусиль, а завдяки завчасним і продуманим діям.

«Ну от, приблизно так. Звичайно, це навіть не половина усіх заходів, але в загальних рисах і щоб не втомлювати, представив короткий варіант))) Сподіваюся, чимось допоміг, точніше допоможу в майбутньому», - резюмує Резніков.

стихія київ сніг досвід влада

Знак гривні
Знак гривні