Україна пережила снігопад: танки, ніч у заторах і гірськолижний курорт у Києві (ФОТО, ВІДЕО)

Два дні Україну атакували сильні снігопади та хуртовини. Без світла залишилось 615 населених пунктів у дев’яти областях та республіці Крим. Частково було знеструмлено ще 105 міст та сіл. Електрика зникала навіть у кількох мікрорайонах столиці.

Майже на всій території країни спостерігався транспортний колапс: дорогами не проїхати, поїзди затримувались й зупинялись посеред полів, літаки не літали. В Карпатах сходили лавини.

Найбільше дісталося Львову, який зовсім недавно вже переживав стихію, та столиці. У Києві весна взагалі встановила рекорд – випало найбільше снігу за сто останніх років.

«Цього року відбулася безпрецедентна ситуація. Вперше більше ніж за сто років внаслідок циклону, який проходить по території України на західних, частині центральних та північних областей протягом двох діб випало більше 50 мм опадів, що дорівнює місячній нормі. За наступну добу очікується випадання ще 15-20 мм опадів у вигляді снігу та дощу», - повідомив директор Укргідрометеоцентру Микола Кульбіда.

В зв’язку з небувалими масштабами стихії у Києві понеділок, 25 березня, оголошено вихідним днем.

І це потішило багатьох киян, які у п'ятницю не могли потрапити додому: хто ночував у офісі, а хто й у заторах.

Найбільший затор був на проспектів Перемоги. Провівши ніч у машинах, люди на ранок не витримали й почали руйнувати відбійники, щоб вибратися з полону.

Декому пощастило більше - до них дісталася спецтехніка.

Хтось справлявся самотужки, допомагаючи звільнитися зі снігового полону й самим комунальникам.

Адже найбільше важкої техніки, в тому числі й військової, було скеровано на міжнародні траси, де фури та снігові перемети паралізували весь рух.

В суботу в столиці спостерігалася ще одна небувала річ - в магазинах щезли продукти, насамперед, хліб.

Недільного ранку хліб підвезли й кияни вистоювали за ним довжелезні черги:

Непереливки було й тим, кого негода застала в дорозі. Київський залізничний вокзал просто "тріщав" від натовпу пасажирів, які очікували свої потяги.

І тільки дитячий танцювальний колектив "Живчик", які не зміг вчасно дістатися рідних Сум, розважав зупинених негодою мандрівників.

Та найбільше розважились любителі зимових видів спорту, які вже встигли були поховати подалі свої лижі та сноуборди. Вони, на відміну від водіїв та пішоходів, навіть дякували комунальникам за нечищені дороги.

Найбільш популярним місцем для них став Андріївський узвіз, обладнаний навіть підйомником - фунікулером.

Лижники на Хрещатику.

А на цьому снігоході хлопці підвозили киян до метро.

Дісталося від негоди й теплому Криму, де вже встигли зацвісти фруктові дерева.

Звісно, оцінювати дії влади під час стихії можна по-різному. Дещо вона "проморгала", як наприклад оголошення п'ятниці вихідним днем чи заборону на в'їзд вантажного транспорту до міст з початком снігопаду, а не через пів доби.

Та городяни теж не без гріха. Попри попередження про сильний снігопад та прохання влади без потреби не користуватися особистим автотранспортом, як у п'ятницю, так і в суботу Київ був переповнений автомобілями.

Інфантильність по життю і патерналістичне ставлення до держави тут ідуть рука об рук. Адже доросла людина відрізняється від дитини тим, що відповідає за свої дії і може планувати. Кожен з киян, котрий провів ніч у заторах перед цим мав усі можливості дізнатися про те, що насувається катаклізм. Проте більшість спокійно сіли на автівки і поїхали, потім дехто з цих людей пише в інтернетах: "провів три годин в заторі під біг-бордом "Любіть Україну!"

природа україна погода катаклізм сніг

Знак гривні
Знак гривні