Депутати об’єднуються «За українську мову»

На першому брифінгу міжфракційного об'єднання "За українську мову" обговорили перші ініціативи, серед яких – проведення парламентських слухань щодо мовної політики та використання державної мови.

Про це повідомив народний депутат і керівник об’єднання Олесь Доній на своїй сторінці у Facebook.

«Провів брифінг у Верховній Раді щодо створення міжфракційного об'єднання "За українську мову". До об'єднання увійшли представники всіх трьох опозиційних фракцій та позафракційні депутати», – написав Доній.

За його словами, на брифінгу він розповів про саме об’єднання й перші ініціативи, серед яких «проведення парламентських слухань щодо мовної політики та використання державної мови».

Серед ініціатив – розроблення законопроекту про мови, який опиратиметься на колишній законопроект Ю. Гнаткевича та на опрацьований законопроект часів УРСР.

«Так само розповів про діяльність за межами ВР: зокрема вчорашнє затвердження в Коломиї програми з підтримки української мови (сесія Коломийської міськради, ініціатор- Геннадій Романюк) і про конференцію "Украінізація – це конкретні справи" від Всеукраїнського комітету захисту украінськоі мови», – розповів Доній.

13 грудня минулого року, під час виступу Вадима Колесніченка російською мовою у парламенті сталася сутичка між народними депутатами від опозиції та регіоналами.

18 грудня депутат від Партії регіонів Сергій Тігіпко погрожував блокувати виступи в Раді, якщо депутатам не дозволятимуть виступати російською.

Проте 31 січня, під час виступу в парламенті лідер «Свободи» Олег Тягнибок вкотре наголосив, що у сесійній залі Верховної Ради усі народні депутати повинні розмовляти українською мовою.

Опозиційні народні депутати 19 березня супроводжували виступ керівника фракції Партії регіонів Олександра Єфремова вимогою виступати українською мовою, після чого в парламенті зав’язалася бійка.

мова верховна рада депутати

Знак гривні
Знак гривні