Бунт на Сході. Протестні акції 2012 року (Інфографіка)

В цитаделі регіоналів “пожежа” - за останні роки у 2-3 рази зросла кількість протестних дій на Сході і Півдні країни. Влада потроїла тиск, аби задушити громадське невдоволення.

Згідно із даними моніторингу ЗМІ Центру дослідження суспільства (надані Texty.org.ua), з 2010 по 2012 рр. в Україні відбулося зростання протестів на 57% - з 2302 до 3630.

Також за цей період зросла протидія протестним рухам на 45% (з 444 акцій до 648). Йдеться про практичні дії, що спрямовані на перешкоджання або придушення протестної активності, тиск на протестувальників, як у фізичній формі, так і в юридичній, як з боку держави, так і недержавних структур-об’єктів протесту. На 21,4% (з 70 до 85) збільшилась кількість судових заборон на проведення мирних зборів.

Серед всіх регіонів, за кількістю подій, першість тримає Київський (Київська область + Київ). Від західної України лише Львівська область. У першій п'ятірці закріпилися представники півдня і сходу — Миколаївська, Харківська і Одеська області.

Несподіваним явищем минулого року стало лідерство областей зі сходу і півдня України за динамікою зростання протестних рухів. Так в Миколаївській області всього за два роки протестна активність громадян зросла на 257%. А в Донецькій темпи громадського опору піднялися на 218% - з 61 протесту у 2010 до 194 у 2012 році.

Причина таких показників криється, перш за все, передвиборчими баталіями — акціями протидії фальсифікаціям результатів парламентських перегонів. Особливо драматичні події відбувалися на 132 мажоритарному округу (Первомайськ, Миколаївська область), який тимчасово перетворився на місце бойових дій між громадянами і “беркутівцями” за право зберегти переможні для опозиції результати виборів.

Активізація українців Сходу і Півдня країни призвела до того, що ці регіони привернули до себе увагу влади, яка намагалась перешкоджанням (у тому числі фізичним) та судовими заборонами, з метою придушити публічне невдоволення українців. Судовими заборонами влада особливо прагнула “закрити рота” мешканцям Харківської і Миколаївської областей. А зривом акцій, беркутівськими загонами, ментівськими кийками, провокаціями і сльозогінним газом намагалися розігнати киян, львів'ян, миколаївців, харків'ян і донеччан.

Загалом, майже у всіх регіонах країни спостерігалось збільшення протестних виступів (з різною динамікою). Однак у чотирьох областях — Чернігівська, Полтавська, Запорізька і Тернопільська — протилежна ситуація. Там за два роки протестна дія зменшила обертів.

інфографіка протести україна спротив

Знак гривні
Знак гривні