Підприємство регіонала кілька років дурило ветерана, самовільно користуючись його землею

Три тисячі гривень постановив стягнути Черкаський Апеляційний суд із приватного підприємства "Олександрія-Агро", що базується в селі Тетерівка Жашківського району. Гроші підуть на покриття послуг почергової експертизи, яку замовив ветеран війни 88-річний Петро Чернецький.

"У 2007 році Чернецький тяжко захворів, – розповідає адвокат Чернецького Михайло Алтунін виданню Gazeta.ua. – Скориставшись цим, орендар землі ПП "Олександрія Агро", що входить до агрохолдинга "Панда", який у свою чергу належить народному депутату-"регіоналу", Герою України Геннадію Бобову, підробив договір оренди й почав обробляти дві земельні ділянки – Чернецького і його померлої дружини. Вочевидь орендарі сподівалися, що ветеран війни теж скоро помре і пай буде їхній. Але за діда потурбувався внук. Ветеран оклигав. Коли ж кинулися шукати паї, в Держкомземі заявили, що вони давно в оренді. Звернулися в "Олександрію-Агро". Там показали нібито підписаний дідом договір оренди. Ми подали заяву до суду, бо Чернецький заявив, що таких паперів не підписував. Призначили експертизу почерку".

За словами юриста, черкаські експерти визнали, що підпис підроблено.

"Однак суд першої інстанції відмовився стягнути з орендаря 300 тисяч гривень матеріальної компенсації за кілька років дармового користування землею. Ми подали апеляцію. Сподівалися, що Апеляційний суд у Черкасах наважиться стягнути з нардепа-регіонала гроші. Орендарі-злодії надали суду відомості, де дідусь нібито розписувався за отриману орендну плату. Суд у Черкасах призначив нову експертизу почерку, яка тривала 45 днів. Висновок київських експертів збігся із висновком черкаських – підпис ветерана підроблено. Але нові судді теж виявилися в курсі справи. Вони визнали, що угода фальшива, однак не наважилися стягнути 300 тисяч із депутата. Обмежилися лише компенсацією за експертизу почерку. Кажуть, що на основі їхнього рішення ми можемо знову звертатися до суду першої інстанції виключно за матеріальною компенсацією", - зазначив Алтунін.

Онук Чернецького Сергій Шаповал каже, що кілька разів бачив Бобова в селі.

"Я його нічого не просив. Якщо йому хватило совісті не заплатити дідові-ветеранові й судитися з нами, то особисто просити немає сенсу. Усю суму компенсації ми вирахували згідно з їхньою методикою. У фальшивій угоді було написано про штраф 0,2 відсотка за кожен прострочений день. Вони не платили з 1 січня 2007 року. Так і набігло 300 тисяч. Ці гроші пригодилися б дідові на лікування", - каже Шаповал.

Михайло Алтунін упевнений, що грошову компенсацію отримати буде вкрай важко.

"Судді футболитимуть справу з Жашкова до Черкас і з Черкас до Жашкова. Поперек народного депутата з правлячої партії вони не стануть", – каже захисник.

Депутат-регіонал Геннадій Бобов є автором законопроекту про збільшення орендної плати за користування землею з 3% до 4,5%.

суд земля партія регіонів

Знак гривні
Знак гривні