Експерти розповіли про комерційні причини пожежі в Гостинному дворі

У незалежної експертизи є 2 версії щодо пожежі у Гостинному дворі. Про це на прес-конференції заявив доктор технічних наук фізики горіння і вибухів, технологій вибухових продуктів Володимир Захматов.

Він озвучив, що пожежу міг спричинити підпал, а також порушення правил протипожежної безпеки. За його переконанням, слідство може використовувати як ту, так і іншу версію. "На горищі лежав фотопапір. За своїм складом він схожий на порох. Це ідеальний матеріал, щоб пожежа швидко розвивалася. 90% горища гостинного двору у хорошому стані. На решті площі зроблено все, щоб підпал і загоряння поширилися", - цитує Захматова Gazeta.ua
.
Експерт відзначив, що постраждала сауна, а також хімічна лабораторія, яка знаходилась недалеко. "У сауні було місце для потужного тена, який потребує відповідного живлення. Для нього потрібно проводити окремий кабель. Такого не було. У приміщенні був характерний запах, який показує, що сауною користувалися постійно і до останнього", - сказав експерт.

Щодо хімлабораторії, він наголосив, що вона згоріла майже повністю. Зі свідчень очевидців, під час пожежі лунало кілька вибухів. Захматов припускає, що це могли вибухати хімічні речовини. "Вона була діючою, з великим запасом реактивів. Якщо зважати, що лабораторія була у володінні "Укрреставрація", то там зберігали просочувальні матеріали та розчини, які використовуються у реставрації. Вони вибухонебезпечні", - сказав він.

Його увагу також привернули увагу скручені металоконструкції в епіцентрі пожежі. "Вони починають скручуватися лише при температурі у 1500 градусів. Але балки не могли дати такої температури горіння", - додав Захматов.

Він розповів, що через забиті двері на горищі, пожежники довго не могли туди пробратися. Тому довго не вдавалося локалізувати пожежу. Пожежникам також не вказали на двері охорони, які вели на це горище. Через це вогонь гасили 8 годин. Версію підпалу зі слів незалежного експерта, також підтверджує той факт, що пожежників викликали не охоронці, а громадські активісти. А також була відімкнена сигналізація.

"В Україні подібні випадки стали типовими через комерційні причини", - резюмував експерт.

гостинний двір київ пожежа

Знак гривні
Знак гривні