Бої за Гостинний двір. «Беркут», сльозогінний газ, нардепи в автозаку

Як і попереджали захисники Гостинного двору, що в Києві, після пожежі в пам’ятці архітектури відбулася зачистка активістів руху проти забудовників.

Сьогодні вранці так звана охорона забудовника витіснила активістів з будівлі, зі входів в Гостинний двір прибрала автомобілі народних депутатів, що блокували в’їзд на територію будівлі важкої техніки. Кількох активістів, які чинили спротив охороні забудовника, в тому числі й тих, що першими повідомили свого часу про пожежу, затримала міліція.

Опісля вранішніх подій до Гостинного двору почали стягуватися решта захисників старого Києва, журналісти та народні депутати від опозиції. Вони штурмом взяли будівлю та витіснили звідти охорону забудовника. В ході штурму проти громадських активістів було застосовано сльозогінний газ.

Відтак на місце подій підтягнулися бійці спецпідрозділу «Беркут», які почали хапати активістів та пакувати в автозак. Народні депутати намагалися протидіяти міліції, навіть лягали під колеса автозака з затриманими. В результаті кількох народних депутатів з фракції ВО «Свобода» також затримали (зараз відомо про затримання Андрія Міщенка), а декого побили.

При цьому міліція заперечує інформацію про затримання, а народні депутати на чолі з Олександром Бригинцем йдуть до міністра внутрішніх справ зі скаргами на свавілля.

На даний момент Гостинний двір міліцією повністю зачищено, будівля в оточенні «Беркуту».

За перебігом подій можна слідкувати на сторінках народного депутата Олександра Бригинця та прес-секретаря київської «Свободи» Олександра Аронця у Facebook.

гостинний двір київ протест будівництво

Знак гривні
Знак гривні