Вночі відбудеться рекордне зближення астероїда з Землею. NASA вестиме пряму трансляцію

Управління з аеронавтики і дослідження космічного простору США (NASA) буде вести у прямому ефірі репортаж про рекордне зближення з Землею астероїда діаметром 45 метрів, яке відбудеться сьогодні в 14:25 за часом Східного узбережжя США (21:25 за київським часом).

Вчені прокоментують знімки астероїда, що будуть отримані "в режимі реального часу" за допомогою астрономічної обсерваторії в Австралії і телескопа в космічному центрі імені Маршалла в Хантсвілі (штат Алабама).

Трансляція вестиметься тут.

Запропонувавши всім охочим стежити разом з професійними астрономами за подією, NASA нагадало, що астероїд не несе ніякої загрози ні самій планеті, ні супутникам на її орбіті, ні Міжнародній космічній станції.

"Його траєкторія добре вивчена, і у нього немає ніяких шансів зіткнутися з Землею", - заявив керівник програми NASA зі спостереження за об'єктами в навколоземному просторі Ліндлі Джонсон.

За розрахунками фахівців, астероїд, що має порядковий номер 2012DA14, наблизиться до Землі на 27,7 тисячі кілометрів – це максимальне наближення, яке було зафіксовано щодо подібних небесних тіл.

У цей час він перебуватиме приблизно над індонезійським островом Суматра, в східній частині Індійського океану.

Маса 2012DA14, відкритого рік тому іспанськими астрономами, становить 130 тисяч тонн, а швидкість руху - 28,1 тис. км за годину або 7,82 км за секунду.

У разі падіння на поверхню планети він викликав би такі ж руйнування, як знаменитий Тунгуський метеорит або ядерна бомба потужністю 2,5 мегатонни.

У цілому астероїди схожого розміру наближаються на таку ж відстань до Землі приблизно кожні 40 років. Вчені вважають, що катастрофи в результаті їхнього падіння на поверхню планети відбуваються в середньому раз в 1200 років.

За даними NASA, зараз відомо понад 1,3 тисячі "потенційно небезпечних астероїдів", орбіти яких проходять - за космічними масштабами - недалеко від Землі.

"При наближенні до планети вони змінюють свою траєкторію під впливом гравітаційних сил", - відзначає астрофізик з університету Арізони Едвард Бешор. Однак, додає експерт, на них впливають й інші фактори, наприклад, підвищення або пониження температури на їхній поверхні в залежності від відстані до Сонця.

NASA підкреслює, що одне з головних завдань програми зі спостереження за об'єктами в навколоземному просторі як раз і полягає в складанні точних прогнозів руху астероїдів в цілях забезпечення безпеки на Землі.

Читайте також: На Челябінськ впав метеорит (ВІДЕО, ФОТО)

Деякі вчені вже пов’язали наближення астероїда 2012DA14 з падінням метеориту в Челябінську. Втім, фахівці Європейської космічної агенції стверджують, що уральський метеорит не пов'язаний з наближенням астероїда. Про це вони повідомили в офіційному Twitter ЄКА.

астероїд земля космос

Знак гривні
Знак гривні