Куди піти, на що подивитися: у Києві відкрилася виставка сучасного мистецтва

За вже усталеною традицією, виставка представить широку палітру робіт - від живопису до графіки і від фотографії до скульптури. Як розповіли організатори FINE ART UKRAINE, вони самі не очікували, що нинішня виставка вийде такою великою і наповненою: цього року на ній представлені експозиції 13 галерей і 8 спецпроектів.

Незважаючи на різноманітність тем, головний акцент цьогорічної виставки – історичний, пише Олекса Шкатов у «Коментарях». «Це вдивляння в історію, яку багато хто з нас пережив. Це повернення в історію на чверть століття тому. Тому цілком природно, що головний спецпроект виставки, «Матч-пойнт 88: за мить до нового життя», апелює саме до цього року», пояснили організатори виставки. І дійсно, 1988-й був дуже насиченим роком: пік Перебудови, ніхто з тоді ще радянських жителів навіть не уявляє, як круто зміниться їхнє життя через кілька років. До СРСР приїжджає американський президент Рональд Рейган, починається виведення радянських військ з Афганістану, країна вдивляється в маніпуляції Анатолія Кашпіровського, в небо піднімається найбільший літак у світі Ан-225 «Мрія», а на радянські телеекрани виходить серіал «Рабиня Ізаура». І саме в 1988-му була здійснена остання закупівля в фонди Спілки художників України.

Проводилась вона за результатами Всесоюзної виставки-конкурсу «Світ. Події. Людина» і цікава тим, що в результаті була зібрана унікальна колекція творів мистецтва, що демонструють відхід від «штампованої» радянської естетики та обов´язкового соцреалізму. І тепер кожен бажаючий зможе побачити, яким же бачили і, головне, яким зображували цей світ у своїх роботах - від живопису до кіноплакатів - художники того часу.

Своєрідним рефреном до «Матч-пойнту 88» є і спецпроект Школи фотографії Віктора Марущенка. З одного боку, вона представлена ​​знімками України 1980-х самого фотографа, з іншого - доповнена вже сучасними роботами його учнів.

Ще один цікавий історичний спецпроект - «Бебеля, 19: квартирні виставки». Відвідувачам пропонується зануритися в колоритний світ Одеси художньої часів СРСР і радянського життя в цілому. Справа в тому, що в умовах тотального контролю держави за громадянином «неканонічне» мистецтво могло існувати тільки на неофіційному рівні - у формі напівсекретних квартирних виставок. Одну з них і пропонується відвідати глядачам. В експозиції відтворено дух «квартирника» середини 1970-х, а прототипом стала одеська квартира музиканта Володимира Асрієва. На виставці представлені роботи місцевих художників-нонконформістів: Віктора Маринюка, Олега Волошинова та інших.

Втім, не всі спецпроекти пов´язані з історією. Так, влітку 2012-го в рамках творчої резиденції «КалендАрт» в Криму був реалізований проект, що отримав назву «Траєкторія». Дюжина фотографів отримали в своє розпорядження набір «полотен» - квадрат 150х150 см, вписані в нього еліпс 90х140 см і коло діаметром 87 см.

«Це один із перших на сьогодні пленерних мальовничих проектів, - розповіла куратор проекту Олеся Авраменко. - Справа в тому, що пленер можна робити просто так, але це нецікаво: художник і сам може поїхати і написати пейзаж. Тому наші автори з самого початку працювали разом, реалізовуючи заздалегідь умовлену ідею».

У результаті вийшла ціла серія інтерактивних об´єктів: складові частини «полотен» рухливі, підвішені до стелі кола можуть розгойдуватися від коливання повітря, і все це створює певну візуальну гру.

Ще один спецпроект, що привертає увагу, - «Маленька, біла...» дніпропетровської художниці Аліни Бачуріної. У ньому представлені кілька робіт, виконаних у бронзі з використанням мальовничої площини з іншого матеріалу. «Суть експерименту - в поєднанні об´ємної бронзової скульптури з площиною, яка була б розрахована під живопис, - пояснила «Коментарям»авторка. - Я вже 10 років працюю з бронзою, люблю її. Але оскільки всі ці роки робота оберталася навколо класичних форм, і виконання, і фарбування, і тонування, завжди хотілося придумати щось своє».

«Маленька, біла...» об´єднує в собі роботи з кількох серій. Одна з них - усі жіночі образи - серія «Мої подруги», що є творчою інтерпретацією, переосмисленням реальних приятельок авторки, їхнього внутрішнього життя і устремлінь. Друга серія - «Сільські замальовки». У ній варто виділити роботу «Тіло кредиту» - буханець хліба на складених штабелем дерев’яних колодах. Ідея її навіяна історією реально існуючої людини - хлібороба, вимушеного брати кредит для ведення своєї діяльності і потім якось віддавати борг.

Відзначимо, що FINE ART UKRAINE 2013 не обмежується лише демонстрацією творів мистецтва: в рамках виставки буде здійснено ще цілу низку культурних та освітніх проектів. Так, у День всіх закоханих, 14 лютого, відбудеться вечір, присвячений коханню і мистецтву, на якому буде представлений авангард молодої української поезії. Школа фтографіі Віктора Марущенка підготувала курс лекцій з фотографії - їх можна буде відвідати по суботах і неділях. 23 лютого відбудеться показ ігрових короткометражок «Кров» та «Мужицький ангел».

Крім того, не доведеться нудьгувати і найменшим відвідувачам виставки - для них працюватиме ігрова кімната, де можна буде не лише розважитись, але й навчитися чогось корисного. Наприклад, ліпити з пластиліну, робити воскові свічки, вишивати, оформляти фоторамку з допомогою скраббукінга і багато іншого.

FINE ART UKRAINE 2013 працюватиме до 24 лютого у Мистецькому Арсеналі.

мистецтво культура виставка київ

Знак гривні
Знак гривні