Стоп. Мирні зібранні стали забороняти в 4,5 разів частіше

Лідери за кількістю заборон на мирні зібрання – Харківщина, Крим, Київська та Миколаївська області.

За минулий рік в Україні зросла кількість судових заборон мирних зібрань. Так, за даними Державної судової адміністрації, у 2011 році позови про обмеження права на мирні зібрання були задоволені в 237 випадках, а у 2012 їх стало вже 349, повідомляють "Коментарі".

Йдеться про категорію справ про проведення зборів, мітингів, походів і демонстрацій; протидію діяльності товариств, установ, інших організацій, що посягають на конституційний лад та права і свободи громадян.

При цьому зустрічний позов щодо усунення обмежень права на мирні зібрання за минулий рік було задоволено лише раз, а у 2011 році в 7 випадках заходи все-таки вдалося провести, незважаючи на заборону.

Таким чином, кількість судових справ про заборону мирних зібрань у 2012 році, розглянутих в окружних адмінсудах, істотно зросла, при цьому майже в 90% випадків суди ухвалювали рішення на користь органів влади.

Як зазначає заступник голови Центру політико-правових реформ Роман Куйбіда, в порівнянні з 2009 роком (до проведення судової реформи за поданням Президента Віктора Януковича) кількість заборон зросла в 4,5 рази.

Разом із тим не всі постанови потрапляють до Єдиного держреєстру судових рішень, тому реальна кількість рішень може бути ще більша.
«Той факт, що в 2012 році зросла кількість судових заборон мирних зібрань, свідчить і про збільшення кількості мітингів», - зазначає Куйбіда і звертає увагу на те, що 2012 рік дав додаткові приводи для обмеження свободи мирних зібрань.

Серед них - Євро-2012, під час якого активісти хотіли привернути увагу іноземців до важливих проблем в Україні, ухвалення «мовного» закону, який викликав обурення у значної частини українського суспільства, а ще парламентські вибори, в ході яких у багатьох регіонах забороняли політичні акції окремих політичних сил.

Майже третина всіх заборон припадає на Харків, де, крім зібрань, забороняли мітинги і пікети біля Качанівської колонії, де перебувала Юлія Тимошенко.

закон свобода суд

Знак гривні
Знак гривні