Четвертий рік поспіль найгірші в Європі. Інфографіка

Згідно з Індексом економічної свободи, Україна займає останнє місце в Європі, є однією з найгірших країн СНД і аутсайдер світу.

Американська “фабрика думок” The Heritage Foundation і авторитетна фінансова газета The Wall Street Journal підготували щорічний рейтинг економічної свободи країн світу.

Першу десятку склали наступні країни.

Україна четвертий рік поспіль посідає останнє (43-е) місце в Європі. У 2013 році уряду вдалося підняти нашу державу на одну сходинку вгору — з 162-го на 161-е місце.

Ми класифіковані як репресивна країна щодо економічної свободи. Також в нас один з найгірших показників серед країн СНД. Україні вдалося обійти лише Туркменістан і Узбекистан.


Як зазначається в дослідженні, підвищення на 0,2 пункти забезпечено скромними успіхами в грошовій свободи і свобода підприємництва, водночас погіршилися показники по таким критеріям як “свобода праці” і “свобода від корупції”.

Дослідники відзначають: економічна свобода продовжує знаходитися під жорстокими репресіями. Попереднім реформам не вдалося стимулювати економічний розвиток і збільшити динаміку росту приватного сектору.

У розділі “законність” щодо України зробили наступні висновки: верховенство права не для всіх, слабкий захист інтелектуальних прав, судова влада є інструментом впливу виконавчої гілки, кримінального тиску і корупції. Також відмічено, що в країні існує загроза експропріації. Корупція пронизує всі рівні виконавчої влади і економічної діяльності, що є основною перешкодою для іноземних інвестицій.

У дослідженні відмічено зростання державних витрат і державного боргу — до 48,5% і 35% ВВП відповідно.

Щодо ефективності регулювання західні аналітики зазначили наступне: відкриття бізнесу проблематичне, оскільки дозволи вимагають багато часу і коштують у 10 разів дорожче ніж рівень середнього річного доходу громадян. Трудовий кодекс є застарілим, якому не вистачає гнучкості. Валютна стабільність — слабка.

У розділі “відкритість ринків” відзначено: попри низькі тарифи на рівні 2,8%, існують певні бар'єри, що обмежують свободу торгівлі. Бюрократичні вимоги стримують зростання приватних інвестицій.

Індекс економічної свободи базується на 10-ти показниках, які оцінюються за шкалою від 0 до 100 (максимальна свобода): свобода бізнесу; свобода торгівлі; податкова свобода; державні витрати; грошова свобода; свобода інвестицій; фінансова свобода; захист прав власності; свобода від корупції; свобода трудових стосунків.

економіка інфографіка рейтинг україна

Знак гривні
Знак гривні